Antikapitalism växer efter G20

2017-07-14 15:43:20

foto: fiction of reality / Flickr CC


Under sista dagen på G20-­mötet i Hamburg samlades närmare 100 000 i en massiv demonstration mot G20-eliten i allmänhet och Donald Trump i synnerhet. Det var ett slående svar på media och den politiska elitens försök att framställa protesterna mot G20 som isolerade och våldsamma.

Själva G20-mötet blev återigen en bekräftelse av den splittring som allt mer råder mellan de rika kapitalistiska länderna, symboliserat av Trump. De lyckades visserligen enas om ett dokument efter ett tillägg som en eftergift till Trump om ”rätten att använda legitima försvarsåtgärder.” De orden lär tolkas fritt när nya protektionistiska åtgärder står på dagordningen.
USA stod dock utanför när 19 av de 20 deltagande länderna skrev på ett uttalande som kallade klimatavtalet från Paris ”irreversibelt”. Uttalandet handlade lika mycket om hemmaopinion som om klimatet. De kapitalistiska ledarna inser att Trump diskrediterar hela det kapitalistiska systemet och de måste därför ta avstånd. Då passar det bra att lyfta upp Parisavtalet, som trots någorlunda vettiga målsättningar inte förpliktigar till några verkliga åtgärder.

Rekordpubliken på 200 000 jublade när Jeremy Corbyn på Durham Miners Gala kritiserade Theresa May för en hennes undfallenhet mot Trumpadministrationen. Trump lovade för övrigt på G20 att snart besöka Storbritannien, vilket lär innebära minst lika stora protester som i Tyskland. Trumps presidentskap kan mycket väl leda till en turné av massprotesterna var han än dyker upp, precis som vid antiglobaliseringsprotesterna runt millennieskiftet.
Med Trumps ökade konflikter med Tyskland och hans övergivande av de kapitalistiska handelsavtalen TPP och TTIP har USA:s minskade ekonomiska inflytande även fått en politisk dimension. Det vakuum som USA lämnar efter sig fylls av andra, framför allt Kina.
Australiensiska ABC:s kommentator Chris Uhlmann sammanfattade det med: ”Trump har tryckt på snabbspolningsknappen för USA:s förfall som global ledare. Han har lyckats isolera sin nation, förvirra och alienera sina allierade och försvaga USA…”

20 000 poliser bevakade G20-­mötet i Hamburg och rapporter har kommit om urskillningslöst förtryck med tårgas, pepparspray och vattenkanoner mot fredliga demonstranter. Redan innan toppmötet startade invigde den tyska polisen sina nya vattenkanoner mot en fredlig gatufest och en camping för tillresta demonstranter.
Polisbrutalitet är inget nytt eller förvånande. Med tecken på en ny radikaliseringsvåg, utlöst av Trump men som snabbt lär få en antikapitalistisk udd, försöker statens ”hårda kärna”, precis som vid EU-toppmötet i Göteborg 2001, att med våldsamma provokationer framställa en sådan rörelse som isolerad och våldsam och vill ”vaccinera” sig mot vänsteridéer.
Oavsett polisprovokationer är den meningslösa förstörelsen i Hamburg från ett fåtal ur det ”svarta blocket” givetsvis en tacksam present till de som vill diskreditera protesterna och inskränka rätten att protestera. Den tyska regeringen har redan använt våldet i Hamburg som en ursäkt för att föreslå ett europeiskt register över ”vänsterextremister”.
Försöken att döda en växande antikapitalism lär misslyckas. Med groteska klyftor och allt mer auktoritära impopulära ledare som hotar allt från klimatet till demokratiska rättigheter kommer protesterna att fortsätta. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!