Antirasistisk seger i Luleå

2018-02-07 16:33:59

foto: Kristofer Lundberg
Luleås elever visade vägen när de tog till kamp mot rasisterna från Ungsvenskar.

Onsdagen den 31 januari slöt elever på flera skolor i Luleå upp tillsammans med Rättvisepartoet Socialisterna och protesterade, blockerade och hindrade rasisterna från SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna att sprida sin hatiska propaganda.

På tisdagen hade elever fått information om att rasistiska Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna hade fått tillstånd att hålla bokbord på Hackspetten under onsdagen. Under ledning av Låt oss Leva – Ung i Sverige Luleå har skolans elever under en längre tid haft ett stort engagemang för att försvara sina utvisningshotade klasskompisar mot utvisningar till Afghanistan och andra krigshärjade länder. Rasisternas närvaro på skolan sågs som en ren provokation.

Låt oss Leva och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) tog därför ett snabbt beslut om att kalla till en antirasistisk manifestation på skolan. Tidigt på onsdag morgon kom Rättvisepartiet Socialisterna till skolan, och när SD ställde upp sitt bokbord under ledning av Tobias Andersson, som samma morgon hade flugit upp till Luleå från Göteborg, placerades en banderoll – ”SD = rasister” – framför bordet.
Flera elever anslöt snabbt till protesten och snart drunknade ungsvenskarna helt i massan av antirasister. När rektor Kristina Eklund anlände beordrade hon eleverna att avbryta sin protest och alla som inte går på skolan att lämna lokalen. De tre medlemmarna i RS som deltog lämnade lokalen för att utanför entrén informera andra elever om vad som pågick, efter att ha informerat eleverna om sina rättigheter att uttrycka sin åsikt, om skolans demokratiska uppgift och att rektorn inte har rätt att stoppa deras protester. Omkring 100 elever deltog totalt på blockaden av SD:s bokbord.

Offensiv fanns hela tiden på plats. Då rektorn insåg att eleverna numera kan sina rättigheter och inte kommer avbryta protesten försökte hon påpeka att eleverna har lektion och därmed inte bör vistas i korridorerna. En upprörd lärare kommenterade till en kollega:
– Jag tänker fanimej inte ge mina elever frånvaro för att de står upp mot rasismen. Då får de sparka mig, det tar jag i så fall. Det blir tjänstefel mot mänskligheten att säga åt eleverna att gå härifrån.
Hennes kollega instämde:
– Det här är samhällskunskap om något. Jättebra att ni är här!
Polis och Luleås gymnasiechef tillkallades av rektorn. Polisen fick förklara för rektorn att de inte hade rätt att köra ut eleverna från sin egen skola. Gymnasiechefen Eva Lindbäck höll ett kort möte med Offensivs utsände och de tre rektorerna, och underströk att de demokratiska värdena är viktiga och att eleverna också har rätt att uttrycka sin åsikt på skolan.
SD blev isolerade, den lokala företrädaren Pontus Falkman lämnade inte vare sig bordet eller fick ut några flygblad.
Stärkta av segern begav sig eleverna i ett spontant demonstrationståg till Kungsfågeln. ”Inga rasister på våra skolor” skanderades under marschen från Hackspetten till Kungsfågeln i Luleå Gymnasieby.
Där upprättades en blockad mot SD i trappen vid entrén. Det tog lång tid för SD att ta sig förbi den mänskliga skölden. Här fanns ett par lokala rasister:
– Den enda bra kommunisten är en död kommunist! ropade plötsligt en till de protesterande.
– Kom och döda mig då om du vågar, svarade Liv Shange Moyo (RS) och spände ögonen i den ett huvud längre killen som flackade med blicken och vek undan, samtidigt som fler tjejer slöt upp vid Liv.
SD:s bokbord på Kungsfågeln varade inte längre än en timma och under hela besöket omringades de av protesterande elever.
– Nu kan vi andas igen, sa en lättad elev när de gick.

Motståndet mot rasism och för rätten till asyl är högst levande på Luleås gymnasieskolor och fortsätter växa. Mobiliseringen fortsätter med sikte på att stoppa nazistiska NMR som vill tåga genom Boden på första maj. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!