Antirasistisk seger i Melbourne

2015-04-08 11:57:57

foto: Socialist Party
I Melbourne slöt 4 000 antirasister upp för att mota bort den hatiska och rasistiska högergruppen Reclaim Australia.

Den nybildade rasistiska högergruppen ”Reclaim Australia” (återta Australien) höll antimuslimska protester i större städer runt om i landet under lördagen den 4 april. På flera håll möttes de av motdemonstrationer som protesterade mot deras trångsynthet, rasistiska och hatiska budskap.

Hundratals antirasister slöt upp i Sydney, Canberra, Brisbane och Perth. Den största antirasistiska demonstrationen ägde rum i Melbourne, där Socialist Party (CWI Australien) jobbade hårt för att bygga en massiv respons mot rasisterna.
Antirasisterna var tio gånger fler än Reclaim Australias demonstranter. Omkring 4 000 antirasister fyllde Federation Square i centrala Melbourne.

Reclaim Australias manifest pekar särskilt ut muslimer, som utgör 2 procent av Australiens befolkning, bland annat genom att sprida konspirationsteorier. Kärnan i Reclaim Australia utgörs av högerextrema och nynazistiska grupper som söker en bredare bas att rekrytera ifrån.
En ökning av rasistiska och antimuslimska hatbrott har redan rapporterats runt om i Australien. Måltavlorna för attackerna är inte enbart muslimer, utan även andra etniska och religiösa minoriteter. En högerextrem rörelse byggd kring Reclaim Australiens idéer skulle spä på dessa attacker.
I över ett årtionde har australiensiska politiker använt antimuslimsk retorik för att rättfärdiga sina beslut om att skicka trupper till krig i Mellanöstern, för att sedan låsa in flyktingar som flyr från dessa krig.
Premiärminister Tony Abbott attackerade nyligen australiensiska muslimer verbalt och hävdade att muslimska företrädare i Australien borde ställas till svars för vad högerextrema islamistiska rörelsen gör i andra delar av världen. Användningen av rasistisk och antimuslimsk propaganda som en distraktion har tjänat regeringen väl för att kväsa motståndet mot dess impopulära politik och för att kunna fortsätta de nyliberala attackerna.
Samma dag som Reclaim Australias rasistiska demonstrationer hölls bekräftade den australiensiska skattemyndigheten att omkring 60 miljarder dollar [400 miljarder kronor] hade slussats ut till utländska konton av storföretag för att undvika beskattning.
Samtidigt innehöll den senaste budgeten miljardtals dollar i nedskärningar på service och infrastruktur – det senaste försöket att öka företagens vinster på bekostnad av arbetare och unga. Inte undra på att klyftan mellan rik och fattig ökar i en alarmerande takt.
 
Den enda minoriteten som borde beskyllas för problemen är den superrika procenten som samlar på sig en massiv del av samhällets rikedomar på vår bekostnad. Vi har ett gemensamt intresse i att förena oss och slå tillbaka mot denna elit.
Reclaim Australia utnyttjar det faktum att båda de större partierna skyddar de rika och storföretagen och att det därmed inte finns en större kraft som kan tala för de 99 procentens intresse.
Det första steget vi måste ta är att vinna över folk från grupper som Reclaim Australia och deras rasistiska utpekande av syndabockar. Här ingår att svara på deras ideologi likväl som att hindra dem från att organisera sig på gator och torg samt sprida sitt hatiska budskap.
Metoder och taktiker som den massiva motdemonstrationen i Melbourne behöver återupptas varje gång rasisterna försöker att mobilisera. Dessa aktioner kan göras ännu starkare om fackföreningarna på allvar ställer sig bakom dem och på allvar står upp mot försöken att splittra arbetarklassen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!