Antirasistisk seger i Stockholm

2013-11-13 12:07:21
Över 500 antirasister körde på lördagen bort den nazistiska våldssekten Svenska motståndsrörelsen från Stockholms gator.

På Kristallnatten samlades cirka 40 nazister från den så kallade ”Svenska motståndsrörelsen” för att manifeste­ra stöd till högerextrema Gyllene Gryning i Grekland som attackerar flyktingar och arbetaraktivister, något som också SMR gör.
”Osmakligt” var den vanligaste reaktionen bland folk på stan. ”Kommer det vara en kö för att få bua ut nazisterna?”, frågade en en äldre dam som upplevde nazismen. Och utbua­de blev också nazisterna.
Över 500 antirasister, bl a Rättvisepartiet Socialisterna, överröstade nazisterna på Karlaplan med burop och talkörer.
Kanske var det uppemot 1 000 då många anslöt sig spontant när anti-rasisterna hack i häl följde efter, ­gata för gata, till dess att nazisterna slutligen flydde ner i tunnelbanan. Nazis­terna fick inte en lugn stund.
Nazisterna, som under hela demonstrationen hade kraftigt skydd från uppemot 100 poliser, kastade knallskott, bengaler och flaskor under demonstrationens gång utan att polisen ingrep.

Borgerlig media har också svartmålat antirasister som odemokratiska, våldsamma, stenkastare och så vidare, när det i själva verket är nazisterna som var de våldsamma.
Dagens Nyheter pratade om ”demonstranter” och ”motdemonstran­ter”, medan Expressen beskrev nazisternas demonstration som en ”högerdemonstration”(!).
Expressen hade också en ­bristande medvetenhet om vad Kristallnatten verkligen var, något som de i efterhand har tvingats be om ursäkt för efter en omfattande proteststorm från sociala medier.

Det är skrämmande, men inte så fövånande, att polis och stat idag ger beskydd åt dem som marscherar till stöd för både 1930-talets nazistiska pogromer och Gyllene grynings grekiska pogromer.
I Sverige utsätts romer för raspro­filering av polisen och REVA-projek­tet har trappat upp förföljelsen av gömda flyktingar än mer.

Att tillåta nazister att demonstrera på Kristallnatten är högst provocerande. Därför var det glädjande att se att så många antirasister slöt upp för att köra iväg dem.
Efter nazisternas flykt hölls antirasistiska tal om behovet av kamp mot nazism och rasistiskt våld, som möttes av jubel och hejarop. Demon­strationen utlystes av Nätverket mot rasism och på blott ett dygn mobiliserades det till en kraftfull antirasistisk demonstration.
Kampen mot den brutala högerpolitiken och dess acceptans av och understöd till nazism och rasism måste fortsätta även framöver för att utrota deras hatiska propaganda och få ett stopp på den sociala misär som deras politik skapar.

Antinazist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!