Antirasistiskt nätverk i Haninge bildat

2018-05-09 10:27:58


Inga nazister på våra gator.

Ett nytt antirasistiskt nätverk bildades i Haninge på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna (RS) under ett RS-möte den 3 maj.

Det behövs en organiserad kraft som kan mobilisera och samla folk mot rasism och det nazistiska våldet samt dess hatiska propaganda så fort de försöker sig på någon aktivitet. Därför är det så viktigt att det antirasistiska nätverket med arbetsnamnet Haninge mot rasism har bildats.
I Haninge har nazister från den våldsamma sekten NMR – en organisation som har utfört sprängattentat, mordbränder, misshandel och mord för att nämna några hemskheter – den senaste tiden ökat sin aktivitetsgrad. Bland annat har de hängt upp flera banderoller och dylikt vid motorvägarna (som snabbt har tagits ner).
De försökte också ha en flygbladsutdelning i Handens köpcentrum för en dryg månad sedan, men då mobiliserade RS folk dit samt folk inne i köpcentrumet, ställde sig bredvid nazisterna och punktmarkerade dem på ett ordnat sätt samt uppmanade handlande Haningebor att delta.
Nazisterna pressades med obekväma frågor av människor i grupp, vilket gjorde att nazisterna inte kunde gå till fysisk attack. När sedan ett 40-tal Haningebor hade anslutit sig valde nazisterna att lämna centrum – de gick till sina bilar och lämnade Haninge.
Den organiserade kraften i ett enat folk lyckades köra ut nazisterna, och det är viktigt att så många som möjligt står upp tillsammans när nazister samlas. En liten terrorsekt ska inte tillåtas sprida våld, obehag, rädsla eller rasism på några som helst gator eller torg. 

En lärdom från den antirasistiska kampen är att man aldrig kan ”ignorera bort” nazismen eller ”vända dem ryggen”. Nazism är inte en åsikt – det är en våldsideologi som inte bara vill krossa all demokratisk organisering, utan också vill bli av med alla som inte tycker som nazisterna själva. Därför kan man inte ge dem en enda gata, ett endaste torg, en enda marsch. De måste stoppas, isoleras och motas bort överallt de försöker komma fram.
RS och aktiva i Haninge mot rasism har under helgen kampanjat mot det nazistiska hotet och har fått in många nya namn och personer som vill engagera sig i nätverket. Tanken är att Haninge mot rasism ska anordna ett till möte i början av juni dit olika föreningar och organisationer som vill ansluta sig till den antirasistiska kampen bjuds in för att tillsammans bygga upp ett kraftfullt motstånd.
Gå med i nätverket du också! Hör av dig till rs@socialisterna.org för mer info. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!