”Anton Nilson var historien”

0000-00-00 00:00:00


Arne Johansson talade varmt om Anton Nilssons dramatiska liv.

– Jag intervjuade Anton Nilson 1977, 60 år efter den ryska revolutionen. För mig som då var 30, bekräftade 90-åringen vår syn på revolutionen, socialismen och arbetarrörelsens historia, som han själv personifierade.
Det berättade Arne Johansson, chefredaktör på Offensiv och redaktör för den nya boken om Anton Nilson, Hundraåringen som gjorde revolution, när boken förlanserades på ett möte i Stockholm i lördags (den 22 april).

Den nya utgåvan av Anton Nilsons memoarer (Vaktel förlag, se artikel på nästa sida) har utökats med flera texter av Arne Johansson. Däribland intervjun från 1977.
– Så småningom kom hela vänstern och arbetarrörelsen att hylla Anton Nilson. På hans 100-årsdag 1987 hölls ett stort möte på ABF-huset i Stockholm, med bland andra dåvarande statsministern Ing­var Carlsson (S).

– Anton blev under hyllningarnas gång allt mer missnöjd. När han själv fick ordet sa han att ingen av talarna nämnt den största händelsen i hans liv. Han utropade därefter ett fyrfaldigt leve för den ryska oktoberrevolutionen, som alla närvarande fick stämma in i.
Arne Johansson berättade om Anton Nilsons liv och uppväxt, som sammanföll med den svenska arbetarrörelsens tidiga historia, med framför allt en stark socialistisk ungdomsrörelse.

Mötet i Stockholm i lördags samlade drygt 50 deltagare.
Talade förutom Arne Johansson gjorde Offensivs redaktionssekreterare Per Olsson, om revolutionsvåren 1917 i Sverige, flyghistorikern Lennart Andersson om Anton Nilsons insats som flygare i Röda armén, samt Elin Gauffin från Rättvisepartiet Socialisterna om kopplingen mellan kampen 1917 och idag.
Entusiasmen gick att ta på, med strykande åtgång på boken och en kraftfull sångavslutning med Internationalen.

Under mötet samlades 12 872 kronor in till fortsatt kamp för Rättvisepartiet Socialisterna, Offensiv och internationell socialism. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!