Anwar Hussain måste få stanna i Sverige

2011-03-24 11:38:44
När Anwar Hossain 2009 skulle resa hem till Bangladesh från Sverige besöktes hans föräldrar av 8-10 civil- klädda män. De tillhörde samma grupp som tidigare hade misshandlat Anwar och skjutit honom i benet. Nu sa de att han var misstänkt för mord.

– Trots att jag planerat hemresan länge, köpt biljett m m, vågade jag inte resa. Hoten är på allvar. Männen som kom till mina föräldrar var klädda på samma sätt som de som utför försvinnanden och mord, säger Anwar Hossain till Offensiv.
Han arbetade som journalist i Bangladesh, men utsattes för våld, hot och till och med livshotande pistolskott på grund av sin kritik mot det styrande Awamiförbundet.

År 2004 flydde han för att studera journalistisk i Stockholm.
Men Migrationsverket har sagt nej till Anwars asylansökan. Trots att de säger sig tro på hans identitet, ifrågasätter de om det är han som har skrivit de regim­kritiska artiklar han hänvisar till. De frågar också om hur han re­dan i juli kunde veta om mordan-klagelser som inte blev officiella förrän i september.
– Att jag skrivit mina artiklar är lätt att kolla upp. Jag har anställ­ningsbevis från tidningen och Migrationsverket kan ringa och fråga, säger Anwar Hossain.

– Angående de hemska mordanklagelserna är det precis så här de agerar. Först kommer muntli­ga hot om mordanklagelser, se­dan kommer konkreta anklagel- ser. I de polisprotokoll jag har lämnat in är jag fortfarande anklagad och ska ställas inför domstol för ett mord som begicks när jag var i Sverige.
Migrationsverket har felöversatt en del av texterna och se­dan valt att inte ta hotet om en rättegång som kan leda till dödsstraff på allvar.
Stöd från Svenska Journalistförbundet, Reportrar Utan Gränser och en namninsamling som 1 000 journaliststuderande i Stockholm har skrivit på tvinga­de fram att Anwars fall ska upp i Migrationsdomstolen.
Från början skulle han inte ens få en muntlig prövning, men nu sker denna fredag den 25 mars.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv ger fullt stöd till An­war Hossains ansökan om asyl.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!