Arbetarkämpen Tony Mulhearn är död

Tony Mulhearn på ett möte med Offensiv i Göteborg 1988 (Foto: Offensiv).

av Offensiv

Tony Mulhearn, som spelade en nyckelroll i Liverpools episka och Militant-ledda kamp mot Thatchers nedskärningar, har avlidit, omgiven av barn och barnbarn. Tony blev 80 år gammal, men hans insatser i kampen för en på allvar kämpande och socialistisk arbetarrörelse förblir en inspirationskälla för alla oss som kände honom. 
Han var som trotskistisk distriktsordförande i Labourpartiet en ledande gestalt bland de 47 kommunfullmäktigeledamöter i Liverpool City som stod i spetsen för en omfattande masskamp, inklusive en lokal generalstrejk, mot Thatchers nedskärningar. 

Efter att först ha lyckats pressa Thatcherregeringen till eftergifter som garanterade omfattande reformer och investeringar tog etablissemanget sin hämnd, först genom att utesluta dem ur Labourpartiet och sedan genom att högsta domstolen bannlyste dem från kommunala uppdrag. 
En efterlängtad revansch kom några år senare då den massrörelse och massbojkott av skatten som leddes av Militants trotskister i Poll Tax Union lyckades stoppa Thatchers planer på att genomföra en hatad skatt (Poll Tax), vilket också blev den första spiken i järnladyns politiska kista. 
Tony gjorde också två otroligt uppskattade besök i Sverige hos Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna. Det första, i slutet av 1980-talet, blev särskilt minnesvärt genom hyllningen till Liverpools och gruvarbetarnas kamp mot Thatcher från den då 100-årige Anton Nilson, som kom till mötet för egen maskin efter att bokstavligen ha slitit sig loss från en bädd i Södersjukhuset, där han legat inlagd med dropp efter en svimning.