Argentina: Abortkampen fortsätter

2018-08-29 16:52:43




Kvinnorörelsen i Argentina har en stolt historia av enhet i kampen för att göra abort lagligt. Det var denna kamp som för elva år sedan ledde till att ett lagförslag togs fram åt parlamentet som nu har debatterats fler än sju gånger. 

Encuentro Nacional de Mujeres (den nationella kvinnosamlingen), ett event som har ägt rum i över 30 års tid och för samman olika skikt av den feministiska rörelsen, har varit spjutspetsen i den nationella kampanjen för rätten till laglig, säker och gratis abort sedan 2005. Det var dock bara i den nuvarande kontexten när hela systemet är instabilt och en ny, mer medveten generation har utvecklats som kvinnokampen såg en förändring till det bättre i sin omfattning och styrka. 

De senaste åren har allt fler kvinnomobiliseringar i kamp mot morden och våldet mot kvinnor ägt rum runtom i Latinamerika. Ni una menos-initiativet började 2015 som en spontan demonstration i tre olika latinamerikanska länder mot de brutala våldtäkterna och morden på fem unga kvinnor, vilket omvandlade ilskan till gatuprotester. Vad mer tydliggjorde detta kampens internationella karaktär. I Argentina har dessa aktioner blivit till mer organiska rörelser som har behållit namnet Ni una menos och är uttalat antikapitalistiska, antipatriarkala, antikoloniala och antirasistiska.

De senaste två åren har 8 mars setts som ett internationellt rop för att stoppa våldet mot kvinnor. I Argentina har det kretsat kring kravet på rätten till abort, och efter den senaste 8 mars-demonstrationen tillät president Macri, under stort tryck från rörelsens styrka, lagförslaget att gå vidare och diskuteras i kongressen. 

Den 14 juni röstade det argentinska representanthuset ja till lagförslaget om rätten till abort, med 129 för, 125 emot och 4 som avstod. Detta efter en över 20 timmar lång debatt under vilken miljontals på gatorna pressade de cirka 30 kongressledamöter som inte hade bestämt sig. Skolor och universitet ockuperades fram tills lagförslaget godkändes. När representanthuset hade godkänt lagförslaget gick debatten vidare till senaten i augusti.

En kvinnodelegation från Brasiliens socialistiska frihetsparti PSOL (där LSR, CWI Brasilien, tillhör vänsterflygeln) var i Buenos Aires den 8 augusti för att delta och dra slutsatser från denna stora rörelse. Jag var en del av denna delegation och representerade LSR.

Aktionerna den dagen började tidigt. Genom hela natten och gryningen var det hundratals som ockuperade Buenos Aires gator runt senaten. På morgonen var det redan tusentals på plats, organiserade i grupper, kollektiv och politiska partier, som sjöng sånger, höll talkörer och viftade med fanor och gröna pañuelos (näsdukar).

Kampen för rätt till abort är en kamp för att försvara kvinnors liv. I Argentina genomförs omkring 500 000 aborter i hemlighet varje år. Det är värt att nämna det stora antalet män som stödde kampen och deltog i kampanjaktionerna, vilket stärker vikten av att ena arbetarklassen bakom dessa kamper. 

Att senaten röstade ner lagförslaget med 38-31, där 2 avstod, bara stärkte känslan av att systemet har misslyckats och inte representerar oss. Veckan då den första omröstningen hölls i juni visade en opinionsundersökning att 55 procent av argentinarna stödde rätten till abort. 

Dagen efter senatens beslut gick människor till jobbet med sina gröna näsdukar knutna i väskan, runt sina armar eller runt halsen – ett tecken på att kampen kommer att pågå fram till rätten till abort är lagstadgat. Kvinnorörelsen uppskattar att det var hundratusentals på gatorna som ropade ”laglig abort i sjukhusen” under demonstrationerna. Regeringen går nu igenom förslag på att avkriminalisera abort i framtida reformer i den argentinska brottsbalken, och vissa yttrar sig om ett förslag på folkomröstning.

Lagförslaget kan inte läggas fram igen i representanthuset på ett år, men detta är inte den enda aktionen för den nationella kampanjen. I oktober kommer en ny upplaga av Encuentro Nacional de Mujeres tidning, och då kampanjen för rätten till abort påbörjades för ett årtionde sedan kommer den lägga fram nästa steg för rörelsen. Den utlovar nya aktioner på gatorna och att förkasta alla politiker som röstade nej till förslaget i valet 2019. 

När denna artikel skrivs pågår det demonstrationer i Buenos Aires i protest mot att fler kvinnor har dött på grund av olagliga, osäkra och hemliga aborter. Detta bevisar återigen att kampen mot förtryck inte kommer att lämna gatorna. 

Kvinnor är i första ledet i kampen runtom i världen, då vi lider mer intensivt av kapitalismens ojämlikhet. Det är upp till den revolutionära vänstern att ge svar på den anti-systemstämning som råder i dessa rörelser och lägga fram behovet av en socialistisk omvandling av samhället. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!