Argentina: Första generalstrejken mot president Fernández

2012-11-28 14:03:09
Tisdagen den 20 november gick Argentinas fackföreningar ut i generalstrejk. Det var den första generalstrejken någonsin mot den sittande presidenten Cristina Fernández, och också den första generalstrejken i Argentina på 10 år.

Landets president Cristina Fernández kritiseras bland annat för den höga inflationen, som beräknas ligga på 25 procent, och en ökad arbetslöshet.
Bland annat strejkade lokförare, buss- och lastbilsförare samt bankanställda. Även många bönder slöt upp i strejken, ledda av Hugo Moyano, en före detta lastbilschaufför som nu kräver ­lägre skatt för arbetare som har blivit allt fattigare på grund av inflatio­nen. Moyano hade tidigare ett nära samband med Fernández, men är nu en motståndare. Moyano är även ledande inom Argentinas största fackliga samorganisation; CGT.
Under generalstrejken stod kollektivtrafiken stilla i många städer runt om i landet, transport av matvaror stoppades och många vägar blev helt avspärrade. Banker, postkontor och många bensinstationer var helt stängda, och många sjukhus tog sig bara an akutfall.

Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!