Argentina: Kvinnostrejk mot våldet

2016-10-26 12:24:10
Under natten mellan den 8 och 9 oktober mördades 16-åriga Lucía Pérez efter att ha drogats, torterats och våldtagits. Händelsen har gett eld åt kvinnorättsrörelsen som har samlat hundratusentals i protestaktioner och demonstrationer samt en landsomfattande kvinnostrejk.

Det brutala mordet på den blott 16-åriga Lucía Pérez i Argentina har väckt en enorm vrede hos argentinska kvinnor som kräver ett stopp på kvinnomorden, våldtäkterna och det kvinnoförtryck som genomsyrar samhället.

Tusentals kvinnor runtom i landet gick ut i den timmeslånga strejken under den ”svarta onsdagen” mellan klockan 13-14 den 19 oktober som var utlyst som en kvinnogeneralstrejk organiserad av 50 olika organisationer och fackförbund. 

Klockan 17.00 samma dag hölls en enorm demonstration i huvudstaden Buenos Aires som samlade över 200 000 deltagare. 

Stödmanifestationer anordnades över hela världen, inte minst i flera andra latinamerikanska länder där stora demonstrationer genomförts. En manifestation genomfördes även utanför Argentinas ambassad i Stockholm.

Under helgen den 8-9 oktober samlades runt 70 000 kvinnor i staden Rosario i Argentina för den årliga kvinnokonferensen som samlades för den 31:a gången med kvinnor från Argentina, Uruguay, Paraguay och Bolivia. De samlades för att diskutera kvinnans roll i samhället och kvinnoförtrycket. Ett centralt tema under konferensen var våldet mot kvinnor och hur det ska bekämpas. Rörelsen kallas sig #NiUnaNemos och har samlat till protester sedan sommaren förra året. Våldet mot kvinnor i Argentina har ökat kraftigt de senaste tio åren och är också kopplat till avsaknaden av fri aborträtt.

Det var under samma helg som Lucía Pérez först drogades för att sedan våldtas så brutalt att hon dog av sina skador. Händelsen blev droppen för argentinska kvinnor som valde att gå ut i strejk i en timme både i protest mot våldet, men också för att visa att samhället står still utan kvinnors arbete. De inspirerades av kvinnorna i Polen som hade gått ut i massiva demonstrationer mot regeringens förslag på inskränkningar av aborträtten. 

En annan inspirationskälla var de isländska kvinnorna som år 1975 strejkade i en hel dag.

Strejken och demonstrationerna är ett mycket viktigt steg för latinamerikanska kvinnor i kampen för sina rättigheter och kampen måste fortsätta i samma riktning för att stoppa kvinnomorden, våldtäkterna och det allmänna kvinnoförtryck som finns i hela samhället. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!