Argentina: Masskamp mot nyliberalismen

2018-03-28 11:29:26

foto: Jeso Carneiro / Flickr CC
Massorna i Argentina har tröttnat rejält på den reaktionära högerpolitik som Macri står för.

Den 21 februari gick massorna i Argentina på nytt ut på gatorna mot nyliberalismens härjningar. 

I huvudstaden Buenos Aires var det en halv miljon som demonstrerade, bland dem många arbetare från sockerproduktionsindustrin i Jujuy- och Saltaprovinserna som just nu kämpar mot att jobb försvinner och att fabriker stängs ned, en kamp som har pågått i över ett år.
1 000 sockerarbetare marscherade i gryningen den 19 februari och tog med sig ytterligare 10 000 på vägen. De hade även olika samlingar längs vägen mot huvudstaden.
Det var grupper inom såväl den största fackliga centralorganisationen CGT som inom CTA samt av lastbils- och långtradarförarnas fack som manade till demonstrationerna.
Det stöddes också av Kirschnersympatisörer (Kirschner, tidigare president), utbildningsfacket CTERA, Buenos Aires utbildningsfack SUTEBA, samhällsorganisationer, den sociala rörelsen Barrios de pie, av Confederación de Trabajadores de la Economía Popular och såklart från de bankanställdas fack La Asociación Bancaria, som var ute i strejk den 19 och 20 februari i kamp för lönehöjning.
Strejken fick dock inte stöd av alla fack, exempelvis sjukvårdsfacket och livsmedelsarbetarnas fack deltog inte.

Mobiliseringen var en kamp mot att jobb försvinner i offentlig och privat sektor, mot budgetjusteringar, mot att pensionerna försämras, de skyhöga priserna på kollektivtrafik och andra offentliga tjänster samt för lönehöjningar som överstiger inflationen.
Rörelsen manade också till att politiska fångar ska släppas fria, vilket stöddes av flera människorättsorganisationer som till exempel Madres de Plaza de Mayo och las Madres Línea Fundadora. 

Det nuvarande handelsunderskottet är ett av de värsta i Argentinas historia, vilket säger mycket. Mellan januari och november 2017 var underskottet på över 76 miljarder USA-dollar (625 miljarder kronor).
Regeringen förutspår en inflation på 15 procent under 2018, men redan ifjol nådde den 24,8 procent, den tredje högsta i världen efter Sydafrika och har stigit sedan december 2015 när Macri intog sin post.
För varje dag försämras den ekonomiska och sociala situationen. Priserna stiger snabbt. Arbetslöshetskrisen har fördjupats och fler jobb kommer att försvinna på sjukhus och skolor, samtidigt som de otrygga anställningsformerna och svartjobben ökar.
Arbetslösheten låg på 8,7 procent år 2017 och andelen outsourcade jobb nådde 10,6 procent år 2016 och 2017.
Samtidigt sker en stadig upptrappning av repressionen. 

Demonstrationen den 21 februari ägde rum i en kritisk tid för Macriregeringen. Hans opinionssiffror har fallit från 55 till 40 procent enligt de senaste mätningarna.
Detta ger möjligheter för den socialistiska vänstern – särskilt Frente de la Izquierda y de los Trabajadores (FIT), som vunnit valframgångar – att tillsammans med fackföreningar och sociala rörelser (inklusive de mer stridbara kämpande delarna av Peronistvänstern) formera en enhetsfront som samlas bakom ett antiimperialistiskt och antikapitalistiskt program som kan bekämpa nyliberalismen.
Det är den enda lösningen på den nuvarande katastrofen.

Vi behöver få med oss stora delar av befolkningen i förberedelsema för en generalstrejk på obegränsad tid.
Detta är det enda sättet att besegra den barbariska maffia som för närvarande styr.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!