Arriva sparkar facklige Reza

2015-07-07 18:09:40

foto: Wikimedia Commons / Einarspetz
Huvudskyddsombudet på Råstagaraget, Reza Forghani, har sagts upp av Arriva för att hans kritik är obekväm för arbetsgivaren.

Arriva sparkar den facklige busschauffören Reza Forghani med falska anklagelser om illojalitet som grund. Kommunal kommer att ogiltigförklara avskedandet och ärendet kan i slutändan gå till Arbetsdomstolen, skriver tidningen Arbetet den 3 juli.

Reza Forghani, huvudskyddsombud på Råstagaraget i Sundbyberg, varslades om uppsägning måndagen den 29 juni. Uppsägningen trädde i kraft måndagen den 6 juli. Dessförinnan försökte den ökända arbetsgivaren Arriva att hindra Rezas arbetsmiljöarbete och att få Kommunal att avsätta honom som skyddsombud.

Skälet är att han ansågs obekväm sannolikt för att han bland annat har vänt sig till Arbetsmiljöverket angående brister i arbetsmiljön som inte åtgärdats.

Helt riktigt har bolaget kritiserats av Arbetsmiljöverket för brister i och inkompetens gällande det systematiska arbetsmiljöarbetet.

En uppsägning som denna kräver att den anställde har begått grova överträdelser, men skälet till uppsägningen av Reza bygger på grundlösa påståenden. Arriva påstår att Reza ska ha uppmanat sina kollegor att skriva falska rapporter om cheferna, men det har inte presenterats några som helst bevis.

– Reaktionen måste bli jättestor. Det får inte vara så enkelt att göra sig av med ett skyddsombud. Min framtid kanske inte är det viktigaste, men vi måste sätta stopp för den här utvecklingen, sa Reza Forghani till Arbetet.

Reza har ett stort stöd bland kollegorna och många vill ta strid för sitt huvudskyddsombud. Kommunal sektion norr har startat en namninsamling som ”kräver att Arriva tar sitt ansvar och återanställer Kommunals medlem, skyddsombud och huvudskyddsombud i Råsta!”

Seko Stockholm skickade den 6 juli ett stöduttalande med titeln ”Arrivas angrepp på Reza Forghani är ett angrepp på hela arbetarrörelsen”. Det borde fler fackföreningar göra liksom att mobilisera till kraftiga protester mot arbetsgivarnas attacker på fackliga rättigheter. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!