Aspöbor rasar mot Wallenbergs byggplaner

2012-06-20 16:20:47
På Aspö i Haninge skärgård är ilskan stor mot Wallenbergs planer på att bygga 23 fritidshus.

Aspö, nära Nåttarö i Haninges ytterskärgård, är en av skärgårdens vildaste områden. Här häckar t ex den utrotningshotade havsörnen. Oexploaterade sandstränder, havsformade jättegrytor, branta ­klippor, grottor, kryptallar och orörda skogar möter besökaren.
– Haninges skärgård måste skyddas, säger Mattias Bernhardsson, från Rättvisepartiet Socialister­ma (RS) i Haninge.
Aspöborna själva fick nej på sin ansökan att bygga en bastu. Nu hotas stora delar av den orörda naturen av att familjen Wallenberg kan få bygga hela 23 fritidshus.
–  Man kan inte bortse från att det finns en byggplan, säger Peter Olevik Dunder (FP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Haninge till SVT.
–  Men byggplanen är över 60 år gammal och hade absolut inte gått igenom med dagens miljöregler. 15 av byggrätterna gäller orörd strand. Det är helt obegripligt att byggplanen inte upphävts. Vi kräver att Haninge kommun griper in nu och stoppar ingreppet, ­säger Mattias Bernhardsson (RS Hanin­ge).
Vid förra kommunfullmäktigemötet yrkade Rättvisepartiet Soci­alisterna på att kommunens ­förslag till besöksnäringspolicy skulle återremitteras till kommunstyrelsen då det saknades riktlinjer om hur orörda områden i skärgården ska skyddas från ytterligare exploatering. Återremmitteringen röstades ned av de andra partierna.
Haninge kommun kan efter nya inventeringar och samråd med lokalbefolkningen skydda fler områden i naturreservat, anser Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!