
De svenska journalisterna greps och dömdes till ett långt fängelsestraff med samma sorts anklagelser om ”terrorism” som diktaturen använder mot oppositionella etiopier. Martin Schibbye och Johan Persson har också kunnat berätta om de fruktansvärda villkoren i fängelset.
De två journalisterna har undertecknat ett brev till stöd för Fenthaun Assefa och varnat för konsekvenserna om han och andra oppositionella etiopier skulle utvisas.
Migrationsverkets beslut om en ny prövning innebär att det akuta hotet om utvisning har avvärjts, vilket förstås är ett stort framsteg. Men när utredningen startar är inte klart.
– Det tar alldeles för lång tid, jag tvingas vänta igen, säger Fenthaun Assefa.
Som ordförande för Etiopiska Flyktingföreningen och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna kan han nu också peka på alla de aktiviteter han har organiserat i Sverige i protest mot regimen i Etiopien. Bland annat en rad demonstrationer och ett stort möte med just Martin Schibbye och Johan Persson.
Fenthaun Assefa var också talare på demonstrationen mot Sverigedemokraterna den 9 februari, där han bland annat jämförde Sverigedemokraterna med rasismen hos de styrande i Etiopien.
Hans aktiviteter har också uppmärksammats av den etiopiska säkerhetstjänsten. Hans e-post och flyktingföreningens hemsida har hackats.
– Verklig demokrati i Etiopien skulle innebära ett slut på TPLF-regimens kleptokrati och många människorättsbrott. De kommer därför att desperat försvara sin makt och kontroll till varje pris. Etiopierna säger att det räcker nu och kämpar emot på olika sätt. TPLF:s svar är nya attacker, säger Fenthaun Assefa.
Situationen har länge varit akut för de etiopiska flyktingar som har fått nej på sina asylansökningar och tvingats gömma sig.
– Vi får ingen sjukvård och barnen får inte gå på dagis, förskola eller skola. Flera är hemlösa, utan plats att sova på.
Den ökade uppmärksamheten om situationen i Etiopien har öppnat möjligheten att på nytt söka om uppehållstillstånd. Tre-fyra relativt nyanlända har fått positiva beslut från Migrationsverket och några familjer har fått ändrade beslut så att de kan stanna.
Samtidigt har organisationen Reportrar utan Gränser engagerat sig för de många journalister som hotas av utvisning till Etiopien. Dess generalsekreterare Christhophe Deloire sa under sitt Sverigebesök nyligen att ”våra oberoende källor bekräftat de asylsökandes berättelser om hot och våld i hemlandet”.
Per-Åke Westerlund