Asylboende, finansmän och bilhandlare

2015-08-19 15:09:39

foto: Tomislav Stjepic
En bilhandlare (!) ska starta asylboende i Holm. Invånarna är starkt kritiska till alla oseriösa fastighetsägare i Holm, Sundsvalls kommun.

I ett decennium har hyresgästerna i skandalhusen i Holm, Sundsvalls kommun, plågats av giriga och oseriösa fastighetsägare. Nu är Migrationsverket intresserade av att hyra husen till boende för 200 asylsökande.

Idag har alla hyresgäster flytt från lägenheterna – alla utom en barnfamilj som deponerar sin hyra hos länsstyrelsen efter en konflikt med hyresvärden. Hyresgästerna har flytt från bostäder som inte underhållits, som inte har haft uppvärmning då oljan har tagit slut, bostäder där ström och sophämtning har upphört. Då ägdes fastigheterna av Master Bob Collection, men företräddes av den ökände finansmannen och hyreshajen Johan Stendahl.
Denne klippare, som påstås äga hundratals miljoner kronor i utlandet, är i Sverige känd som landets mest kritiserade fastighetsägare med otaliga konkurser, ekobrott, hot och misshandelsdomar i sitt CV. Han förföljs av kronofogden för en skatteskuld på 280 miljoner kronor.
I våras ansökte plötsligt bilhandlaren Håkan Larsson från Örebro om att starta ett asylboende i skandalhusen i Holm. 200 platser á 187 kronor om dagen skulle ge företaget en dagsinkomst på 37 400 kronor. SVT Västernorrland har i några reportage undersökt misstanken att Johan Stendahl står bakom bilhandlaren.
SVT har bland annat fångat de två affärsmännen på film: De delade bil när Larsson besökte Sund-svall för att inspektera husen i Holm i våras. Bilen som används för reparationsarbeten av husen i Holm är registrerad på Aros energideklarationer AB – ett bolag starkt förknippat med Stendahl.

Migrationsverket har just nu stor press på sig att på kort tid skaffa fram bostäder för de som har lyckats fly krigens barbari och förföljelse. De är mycket väl medvetna om alla oseriösa lycksökare som nu erbjuder torftiga asylboenden till fantasisummor.
Ett antal gånger har de också tvingats säga upp avtal, som när SVT:s Uppdrag Granskning skildrade skandalhusen i Tobo i Tierp. Även där missköttes asylboenden av Aros energideklarationer AB.
Ola Andersson, ansvarig upphandlare på Migrationsverket, säger till SVT att de har att följa lagen om offentlig upphandling (LOU). Angående Håkan Larssons anbud säger han:
– Är firman fläckfri kan vi inte göra något.
Hittills har Migrationsverket inte hittat något att anmärka på i fråga om Håkan Larssons bilföretag. Nu ska husen inspekteras och Ola Andersson utlovar stickprovsinspektioner om avtalet blir av. Invånarna i Holm har genom sin intresseförening Holmbygden varit tydliga med att deras kritik inte riktas mot de asylsökande, utan mot de oseriösa fastighetsägarna. På en fråga från SVT:s Västernorrlands reporter om hur husen i Holm kommer att fungera som asylboende svarar Niklas Wikholm från Holmbygden:
– Det går inte med sådana här fifflare och skojare som inte bryr sig om de som kommer hit, det är ju personer med PTSD [post­traumatiskt syndrom] och mycket svårigheter som kommer landa oss bybor i knäna, här finns ju inte ens någonstans att köpa mat.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) är emot att privata lycksökare tillåts profitera på asylsökande. Resurser finns för att tillgodose jobb, bostäder och trygghet för alla – såväl för asylsökande som för andra. Men det krävs att resurserna tas från banker och storföretag och används till samhällets behov istället för till vinstjakt.
RS/Offensiv står för:
• Stoppa jakten på flyktingar. Återinför rätten till asyl.
• Amnesti till gömda flyktingar och papperslösa. Gemensam kamp för avtalsenliga löner, fasta jobb, bostäder, vård och utbildning för alla. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!