Asylseger för Ayman

2014-10-22 12:41:34

foto: Sebastian Olsson
Ayman Adel Amin har fått uppehållstillstånd.

”Grattis Ayman Adel Amin, som äntligen har fått uppehållstillstånd! En jagad människorättskämpe som de svenska myndigheterna ville utvisa rakt i armarna på den blodiga al-Bashirdiktaturen i Sudan. Flera års kamp och arbete gav resultat, mot alla odds. Tack Ayman för din kamp, alla i Asylrörelsen Stockholm och alla andra som har bidragit i kampanjen!”

Det hälsar Mattias Bernhardsson, som tillsammans med andra i Asylrörelsen Stockholm kämpat för asyl åt Ayman under två års tid. Trots att Aymans asylansökan hade avslagits (felaktigt) i alla instanser, lyckades Asylrörelsens arbetsgrupp samla överväldigande bevis för Aymans asylskäl, vilket mot alla odds ledde till att Migrationsverket beviljade en ny prövning.
I Sudan jobbade Ayman aktivt mot regimens diktatur och tortyr. I Sverige – även som gömd – har Ayman fortsatt varit en nagel i ögat på al-Bashirs regim. Ayman deltog i den världsomspännande och kända kampanjen för att stoppa steningen av 23-åriga Layla Ibrahim Issa, med protester utanför ambassaden och uppvaktningar av utrikesministern.
När diktatorns högra hand Nafie Ali Nafie besökte Sverige lyckades Ayman och Asylrörelsen pressa Utrikespolitiska Institutet att ställa in sitt planerade möte med honom och gick även till angrepp mot både diktaturen och Carl Bildt i media.

Det är en lättad och glad Ayman som i förra veckan fick veta att han har fått permanent uppehållstillstånd:
– Det har varit en lång kamp, men också inspirerande att få kämpa med alla som har engagerat sig. Kampen för demokrati fortsätter! Jag kommer aldrig att sluta kämpa, berättar Ayman, som bland annat är aktiv i Sudanese Front for Change och Rättvisepartiet Socialisterna och avslutar:
– Vi kommer att göra vårt bästa för att överlämna Sudans blodtörstiga president till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och för att bygga ett nytt Sudan. ■