Asylstafett mot inhuman flyktingpolitik

2013-07-24 10:32:03
Den 14 juli var det dags för avmarsch för Asylstafetten, en 60 mil lång manifestation till fots från Malmö till Stockholm för att lyfta frågan hur situationen för asylsökande och papperslösa ser ut.

”Jag heter Ali och jag kommer från Ghazni, en liten stad i Afghanistan. För folkgruppen hazarer, som jag tillhör, innebär vår religion, vårt språk och vårt utseende stora problem. Vi förföljs vart vi än kommer. Därför flydde jag. Nu är jag i Sverige efter en lång och svår väg genom Europa. Här tvingas jag att fortsätta kämpa för mitt liv.”
Så skriver en av initiativtagarna till Asylstafetten, Ali Ahmadis, på Asylstafettens hemsida.

Hazarer är också en extremt förtryckt folkgrupp i Pakistan, där över 1 200 hazarer har dödats av riktade ­attacker mot dem under det senaste decenniet. De ökade klassklyftorna gör att få hittar jobb, och de som har jobb vågar inte gå dit av rädsla för attacker. Omkring 25 000 tros ha flytt landet på grund av den våldsamma repression de har fått utstå.
Rättvisepartiet Socialisterna har anordnat flera stödmanifestationer, främst i Göteborg, för att uppmärksamma det folkmord som sker i Pakistan mot hazarer och har haft kampanjer för flertalet hazarers rätt till asyl.

Det är många fler människor som bemöts av våldsamma attacker och repressioner runt om i världen och som tvingas fly på grund av sin sexuella läggning, religion eller politiska åsikt. Gemensam kamp är alltid vägen till befrielse och Asylstafetten är ett bra och annorlunda sätt att belysa den fruktansvärda behandling flyktingar får utså.
– Stafetten blir bland annat ett sätt att uppmärksamma gränspoliti­en – att Fort Europa inte erbjuder några lagliga vägar in för den som behöver skydd. Tvärtom har många asylsökande insett att ju värre konflik-terna rasar i deras hemland, desto svårare är det att få visum för att ­resa till trygghet i exempelvis Sverige, konstaterar Sanna Vestin, ordförande i Flyktinggruppernas Riksråd (FARR) i ett pressmeddelande.
Asylstafetten kommer att stanna till i flera städer fram till slutdestinationen Stockholm, dit de ­anländer den 16 augusti.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!