Asylstafetten i mål

2013-08-21 14:04:37
300 personer samlades på torget i Skärholmen för att välkomna stafetten till slutdestinationen.

Torsdagen den 16 augusti nådde Asylstafetten Stockholm. Det var en 60 mil lång manifestation som började i Malmö, och som stannat i ett antal städer under vägen mot Stockholm.
Manifestationen tog en månad och hölls för kravet på en humanare flyktingpolitik. Både papperslösa, asylaktivister och andra som stöder dem i frågan deltog i stafetten och sedan på torget i Skärholmen. Det hölls tal av två papperslösa personer som berättade om hur deras situation ser ut.
Hossein Yawari, flykting från Afghanistan, berättade att han bott i Sverige i två år men varit papperslös i Europa i sju år. Han sade att Sverige över hela världen ses som ett land av jämställdhet där flyktingar kan få asyl, men att verkligheten är en helt annan. ”Sverige tjänar också stora mängder pengar på kriget i Afghanistan, då de säljer bomber och andra vapen”, berättade han.
Hossein berättade att han för en månad sedan sökte asyl i Sverige och att det gjort en enorm skillnad i att få flyktingstatus. Han kan lämna hemmet i trygghet utan att behöva oroa sig för att bli tagen.
Han avslutade med orden: ”Jag vet att alla papperslösa kommer bli fria, och den dagen ligger nära i framtiden.”
Talade gjorde även 18-åriga Maryam, också hon papperslös. Hon har bott i Sverige i fyra år och kommer ursprungligen från Palestina. Hon sade att hon vill berätta sin historia, då det är väldigt få i Sverige som har någon aning om hur situationen ser ut för papperslösa och hur politiken påverkar. ”Man är helt utan rättigheter och har inte ens ID-kort vilket försvårar det vardagliga livet mycket”. Hon sade även att gränserna skapades av oss människor; de är bara streck på en karta och finns inte i verkligheten.
Efter talen kom en palestinsk grupp som dansade och spelade musik och även fler artister uppträdde, däribland Carlito.

Asylstafetten hölls för att uppmärksamma flyktingars situation i Sverige och behandlingen de får av bland annat gränspolisen. Projektet REVA syns inte längre i media men är fortfarande aktivt i jakten på papperslösa. 
Liknande demonstrationer som den i Skärholmen har hållts i alla de städer där Asylstafetten stannat och visar på att det finns ett stort stöd i frågan.

Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!