Återförstatliga järnvägen – nu

2015-10-07 16:39:18

foto: Susanne Nilsson / Flickr CC
SJ delar ut en vinst på 1,7 miljarder kronor till staten, men lägger ändå ned verksamheter som bland annat nattrafik.

SJ delar ut 1,7 miljarder kronor i vinst till ägarna, staten. Samtidigt beslutar SJ att från och med den 2 april 2016 lägga ner nattågstrafiken till Jämtland, utom under högsäsong. 

Näringsidkare i speciellt Åreområdet är rädda att beslutet ska minska områdets attraktionskraft. I Åre är ju turismen viktig. Man försöker bygga upp en året-runt-verksamhet. 

Även politiker i Jämtland har reagerat. Representanter för region Jämtland-Härjedalen har uppvaktat SJ:s ledning för att försöka beveka den att ge Jämtland respit och försöka vända trenden till att nattågstrafiken blir lönsam. 

Med ett regeringsbeslut år 2010 ställde den dåvarande borgerliga regeringen ett enda krav på SJ: Att gå med vinst med nio procent av omsättningen. Det är ett hårdare krav än konkurrenterna har.

Den 28 september hade Länstidningen i Östersund som huvudrubrik på förstasidan: ”Minister: SJ:s uppdrag är bara att gå med vinst.” Det var infrastrukturminister Anna Johansson (S) som var i länet och blev intervjuad av Länstidningen. Hon säger i artikeln att hon förstår oron, men samtidigt säger hon att det finns en gräns för hur olönsam trafik man kan köra som trafikföretag. 

Hon fortsätter, innan hon tar flyget till Stockholm, med att säga att regeringen inte har någon vision för SJ speciellt. Frågan är: Har man någon vision över huvud taget?

På frågan om vad hon tänker om att privatiseringen av tågtrafiken har gynnat storstadsområdena medan glest befolkade delar inte har gynnats, svarar hon: ”Jag tycker att det här förtjänar en större diskussion. Marknaden svarar mot efterfrågan, men marknaden svarar inte mot behoven”. Där slog hon huvudet på spiken.

Frågan är: Vilka slutsatser drar hon? Är slutsatsen att bekämpa marknadsekonomin, som så uppenbart gynnar tätbefolkade delar av landet, eller är slutsatsen att inte göra något, att låta marknadskrafterna styra? Kanske slutsatsen blir att försöka mildra marknadsekonomins värsta sidor och att folk ska acceptera den.

Rättvisepartiet Socialisterna står för att järnvägen måste återförstatligas och drivas utifrån behoven. Samtidigt måste spårvägarna upprustas rejält och alla nedskärningar stoppas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!