Återupprätta rätten till asyl

2010-10-20 15:36:04
Musa Rezai är endast 20 år gammal och är ett exempel på hur osäkert det svenska asylsystemet är. Som juridiskt ombud tilldelade polisen, trots Musas protester, honom advokaten Göran Insulán, som svartlistats – av Migrationsverket.

Göran Insulán har också prickats av Advokatsamfundet, för att tidigare ha misskött just asylärenden.
Inte heller gränspolisen i Västra Götaland skötte sitt uppdrag. De skulle ha kollat med Migrationsverket om svartlistade advokater, men de har fortsatt med att tvinga på Musa samma advokat.

Musa har konverterat från is­lam till kristendomen och har blivit döpt i Sverige, vilket innebär döden om han skulle bli utvisad till Afghanistan.
Efter Migrationsverkets avslag den 25 september beslutade polis­myndigheten i Kronobergs län att Musa skulle låsas in i väntan på avvisningen. Han förflyttades efter det till förvaret i Kållered utanför Göteborg.
Migrationsdomstolen i Malmös  bedömning blev en annan än Migrationsverkets.
Domstolen lät meddela att de nya uppgifterna är tillräckliga för att han ska få en ny prövning. Musa släpps från förvaret i väntan på beslut.
Asylrörelsen i Göteborg och asylaktivister i Malmö kommer att fortsätta att följa fallet Musa.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!