”Att sänka lönerna är ett av deras mål”

2017-10-11 21:44:53

foto: Per-Åke Westerlund
– Efter tio år tvingas jag ned till 40 procent, berättar Osman Kan (t v), här med sin arbetskamrat Güven Fasik.

– Jag började jobba som städare på pendeltågen den 1 februari 2008. Nu efter 10 år tvingas jag gå ner till 40 procent.
Osman Kan berättar om verkligheten i anbuds- och privatiserings-Sverige. I somras sparkade SOLReneriet 28 pendelstädare medan 41 andra tvingades gå ner till 50, 40 eller 20 procents tjänst.

För att få anbudet på städningen genomför företagen ständigt sämre villkor för de anställda.
– Tidigare var vi anställda av ISS. Då hade vi årskort på SL och sjukvård. Nu är det borta, samtidigt som de minskar antalet anställda och de som är kvar ska göra mer, säger Osman Kan.
När SOLReneriet tog över städningen i december 2016 lovade MTR – det multinationella Hongkongbolag som kör pendeltågen – att anställningsvillkoren var trygga. Även från facket Seko var beskedet till de anställda att det nya bolaget inte kunde röra jobben. Men inom ett halvår hade SOLReneriet varslat 90 av 196 städare om avsked. I slutänden sparkades 28 och 41 fick sin arbetstid hyvlad, det vill säga kraftigt minskad.
– De har höjt lönerna mycket för alla chefer för att de ska öka pressen på oss anställda. Vi övervakas mer än någonsin, säger Osman Kan.

SOLReneriet hävdar att bolaget går med förlust på städningen och facket tror att MTR har lagt beslag på pengarna. Men facket har inte fått se några avtal, eller någon dokumentation från SOLReneriet om företagets finanser. Faktum är dock att ISS under hela sin tid som städbolag på pendlarna gjorde stora vinster.
– Bolaget valde ut vilka som skulle få vara kvar. Jag har varit gruppledare och utbildat många nyanställda. En del av dem blev kvar på 100 procent, medan jag fick 40 procents tjänst. Men jag vill inte ta någon annans plats.
Reneriet, som företaget tidigare hette, är ökänt bland städarna. Bolaget hade en kort tid hand om städningen på pendelstationen i Älvsjö, men förlorade uppdraget när det inte sköttes bra. Nu i sommar, samtidigt som varslen lades, anställdes vikarier som bara fick halv lön för heltidsjobb. De var personer med arbetstillstånd som tvingades acceptera dessa villkor.
– De sa till oss när de tog över att vi har höga löner – med helgtillägg upp till 20 000 kronor efter skatt. Att sänka lönerna är ett av deras mål.

Osman Kans nya 40 procentstjänst betyder att han ska arbeta en dag varannan vecka och tre dagar varannan. Av dessa tre är två på helgen. Resten ska täckas av a-kassa, men det är ännu inte helt bekräftat.
SOLReneriets uttalade mål om att ”anpassa arbetsstyrkan” handlar om att öka lönsamheten. Det ska betalas av städare som har arbetat i många år.
– Alla vet dessutom att städningen inte kommer att fungera nu när det blir höst och vinter. Det blir omöjligt att reconstäda, säger en annan av städarna som jag har talat med.

Bakom de extrema försämringarna för anställda – och även resenärer – ligger hela systemet av privatiseringar och anbudsförfarande. Det är samma system som drabbar andra anställda i kollektivtrafiken, sophämtningen och många andra delar av samhällets service som har tagits över av ruffbolag som enbart är ute efter vinst.
Detta system måste rivas. Både MTR och SOLReneriet måste bort från kollektivtrafiken, som ska drivas offentligt under demokratisk kontroll av de anställda. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!