Attendo i Östersund – bonus till chefer som skär ner

2018-03-02 09:45:08

foto: SalFalko / Flickr CC
Vårdtagarna och de anställda får lida när Attendo jagar ökade vinster.

Länstidningen (LT) i Östersund har i en serie artiklar granskat vårdföretaget Attendo och funnit ett antal tvivelaktiga rutiner. En före detta chef berättar att hon har blivit uppmanad att salta räkningarna till kommunen. Man har fakturerat för fler timmar än man har utfört. Attendo svarar att det faktum att man levererar fler hemtjänsttimmar än övriga utförare visar att de gör ett bra jobb.

Det är ett påstående som motsägs av vårdtagaren Siv Persson i en intervju. Hon har kontrakt på att hon ska få hjälp med allmänna göromål 2-3 gånger i veckan. Dit hör att ta ut soporna och byta glödlampa. Hon förde dagbok under december månad där det framgår att hon flera gånger har nekats hjälp för att personalen inte hinner med. Hon upplever att de tittar på klockan hela tiden.
LT har också hittat ett dokument som visar att cheferna som kapar kostnader får bonusar. Enda sättet att kapa kostnader är att dra ner på personalstyrkan. Vd:n Henrik Borelius har gjort stora vinster. Under 2016 tjänade han sammanlagt 9,2 miljoner kronor. Han är högst betald av alla chefer i den skattefinansierade vårdbranschen.
I samband med artikelserien publicerades en insändare av någon som ringts in av Attendo för ett extravak över en svårt sjuk person. När hen kom dit hade personalen som skulle lämna över redan gått utan att på något sätt talat om vilken hjälp personen i fråga behövde.
Kommunen har tidigare fått indikationer på att allt inte står rätt till. De har utrett, men inte upptäckt något. Efter LT:s avslöjanden överväger man en polisanmälan.
Tord Andersson skriver det bra i LT:s ledare den 22 februari:
”Vinstjakten blir ett incitament för fusk och bedrägerier och nedskärningar som sätter vårdtagarnas säkerhet i fara. Debatten om vinster i välfärden har kommit att handla om hur stort överskottet på operativt kapital ska få vara när vi i stället borde fråga oss hur en dement person med hemtjänst kan bli liggande i 36 timmar utan att bli upptäckt.
Följ orsakskedjan bakåt och svaret blir med stor sannolikhet: Jakten på vinst.” ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!