Även elektrikerna nära strejk

2007-04-18 14:00:32
Även elektrikerförbundets (SEF) förhandlingar närmar sig en kritisk punkt.

– Vi kan alltid lita på att våra medlemmar är beredda att strejka om det krävs, säger Arne Dufåker, biträdande förhandlingschef för elektrikernas installationsavtal.
Förutom anständiga traktamentsboenden och höjda minimilöner med 1 500 kronor är den hetaste frågan fackets möjlighet att företräda medlemmarna på installationsavtalets små arbetsplatser.
Sedan Byggnads åkte på pumpen i Europadomstolen om granskningsarvoden för oorganiserade arbetare, har även SEF dragit slutsatsen att man inte kan dra kontrollavgifter för oorganiserade på samma sätt som förut.
– De har försökt ge oss en käftsmäll så att vi tappar kraften, säger Dufåker till Offensiv.
Striden gäller förbundets möjligheter att företräda sina medlemmar och kontrollera att avtalen efterlevs på de många små arbetsplatserna, där de jobbar så nära chefen och står i ett så nära beroendeförhållande, att det är svårt att företräda sig själva utan ombudsmän.
Förbundets 22 000 medlemmar inom installationsavtalet är i dag spridda på 3 000 företag, d v s i genomsnitt 7 per företag och ofta ännu färre, då hälften jobbar på de 10 största företagen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!