Avgörande dagar om Kataloniens framtid (uppdaterad)

2017-10-19 14:46:19

foto: Raphael Tsavkko Garcia / Flickr CC
Blir drömmen om självständighet verklighet?

Under tisdagen den 17 oktober genomfördes strejker och demonstrationer i Katalonien mot att ledarna för två organisationer som kämpar för ett självtständigt Katalonien fängslats.

De två politiska fångarna, Jordi Sánchez från ANC och Jordi Cuixart från Omnium, kommer att hållas fängslade utan borgen under hela den fortsatta rättegången som väntar mot dem. De två anklagas för ”uppvigling” och för att ha organiserat demonstrationer den 20 och 21 september mot den spanska statens försök att stoppa folkomröstningen den 1 oktober. Om de döms för ”uppvigling” kan straffet bli upp till 15 års fängelse. 

Fängslandet av Jordi Sánchez och Jordi Cuixart är en allvarlig upptrappning av repressionen mot Kataloniens kamp för nationellt självbestämmande, som kan följas av massarresteringar och att högerregeringen använder sig av artikel 155 i grundlagen – ersätter Kataloniens halvautonomi med ett direktstyre och undantagstillstånd.

”Det nuvarande dödläget (mellan regeringen i Madrid och den katalanska provinsregeringen) gör det allt mer sannolikt att artikel 155 kommer att tillämpas”, skrev El Pais i tisdags.

Spaniens auktoritära högerregering har även inlett förberedelser för arresteringar av en rad högt uppsatta tjänstemän i Katalonien, inkluderat polischefen Josep Lluís Trapero som har berövats sitt pass. 

Denna vecka kan bli helt avgörande för Kataloniens framtid. 

Högerregeringen, med stöd av socialdemokratiska PSOE, har stängt alla dörrar till en förhandlingslösning. Demonstrationerna och strejkerna tisdagen den 17 oktober, som inleddes redan sent på måndagskvällen, behöver följas av nya massmobiliseringar om högerregeringens och den spanska statens attacker ska kunna slås tillbaka. 

Om de fackliga ledarna fortsätter att svika måste vänstern och de kämpande gräsrotsrörelserna själva organisera kampen för nationellt självbestämmande med strejker och blockader. 

”Alla som kämpar för verklig politisk och ekonomisk förändring måste bli med i ett organiserat motstånd mot  regeringens brutala offensiv. Och för att bli framgångsrik behöver kampen för Kataloniens nationella befrielse förenas med kampen för  socialism – ett socialistiskt Katalonien”, manar Izquierda Revolucionaria (CWI) i ett uttalande den 17 oktober. ■

Katalonien/Spanien: Svara PP-regeringens hot med total strejk

Uppdatering 19 oktober

Händelseutvecklingen i Katalonien och i övriga delar av den spanska staten tycks idag (torsdagen den 19 oktober) ta en mycket dramatisk vändning. Den spanska PP-regeringen (PP= Partido Popular, högerparti som hyser spanska ultranationalister) med stöd av socialdemokratiska PSOE och högerpopulistiska Ciudadanos står nu beredd att tillämpa artikel 155 i författningen.

Enligt mediarapporter diskuterar högerregeringen just nu med socialdemokratiska PSOE. Formellt beslut väntas på lördag. Om artikel 155 tillämpas betyder detundantagstillstånd i Katalonien och direktstyre från Madrid, vilket i så fall skulle följa efter veckor av stadigt upptrappad repression, diktatoriska övergrepp samt oemotsvarad ekonomisk utpressning, som sammantaget ger en varnande bild av kapitalismens i grunden odemokratiska och våldsamma natur.

Möjligen hoppas högerregeringen att detta tillsammans med hot om en snar tillämpning av artikel 155 ska få Kataloniens provinsregering och dess president Carles Puigdemont att i sista stund backa, vilket de katalanska borgarna helst av allt skulle vilja göra.

De massmobiliseringar som omedelbart följde efter fängslandet de två katalanska självständighetsaktivisterna Jordi Sànchez och Jordi Cuixart I början av denna och generalstrejken den 3 oktober behöver nu följas av omedelbara massdemonstrationer, total strejk och uppmaningar till resten av Spanien att resa sig mot högerregeringens Franco-metoder.
I den fortsatta kampen för Kataloniens rätt till nationellt självbestämmande kan arbetare och unga kan bara lita till sina egen styrka, organisering samt stöd från arbetare och förtryckta i Spanien och resten av världen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!