Avhopparnas marsch åt höger

2010-08-25 16:00:54
Marschen åt höger går snabbt för Jan Hägglund & Co bland de lokala avhoppare från RS i Umeå som bedrägligt nog fortsatt att kalla sig Rättvisepartiet Socialisterna – med tillägget Enhetslistan (Offensiv) i de lokala valen till kommun och landsting. Vart det sedan bär av både politiskt och organisatoriskt vet de knappt själva.

I det senaste numret av den nättidning de kallar Offensiven uppmanar Jan Hägglund ”folk” att ”använda den socialdemokratiska valsedeln som ett verktyg för att fälla Reinfeldts regering”, d v s att rösta på S i riksdagsvalet. Därefter hoppas de enligt en radiointervju kunna gå ihop med en eller ett par andra organisationer i hopp om att bli något fler och byta namn – efter att först ha utnyttjat Rättvisepartiet Socialisternas (RS) namn i valet. ”Det är hemligt”, förklarar han på radioreporterns fråga om vilket namn det kan bli fråga om.

Offensiv kan avslöja att avhopparna i Umeå har tagit kontakter med såväl en grupp s k ”intersocialister” med ett minst sagt brokigt förflutet, och som efter bland annat ett spektakulärt misslyckat försök att etablera sig i Stockholms förorter startat ett ”knegarparti” i Kiruna, som med f d medlemmar i Socialistiska Partiet i Västervik som nu kallar sig Socialisterna – Välfärdspartiet.
En röst på avhopparna runt Jan Hägglunds lokala parti är därför en röst på ”grisen i säcken”.
Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar de f d medlemmar i Umeå som av missriktad lojalitet valt att stödja avhopparna att se upp och inleda nya diskussioner med RS.

Rättvisepartiet Socialisterna agerar liksom hela vår internationella rörelse, CWI, för att så snart som möjligt delta i skapandet av nya antikapitalistiska och socialistiska arbetarpartier, som både har potential att uppnå massanslutning och som kan ge politiskt utrymme för revolutionär marxism.
Att som Jan Hägglund uppmana till en röst på Socialdemokraterna som ”ett verktyg att fälla Reinfeldts regering” är att uppmana till en röst för en fortsatt borgerlig högerpolitik under ledning av ett S-parti som: planerar att fortsätta kriget i Afghani­stan, samarbeta med Nato och samtidigt utvisa flyktingar; kallar offentlig eller privat drift för en ”icke-fråga”, godtar det mesta av skattesänkningarna för de rika och därmed inget tänker göra åt de dramatiskt ökade klassklyftorna.

Det är en totalt förborgerligad nederlagspolitik som, trots det nya stödet till Socialdemokraterna från Jan Hägglund, ger en enorm fördel till Reinfeldts högerallians i valet.
RS kan av principiella skäl inte stödja ett sådant brott mot allt vad arbetarrörelsen historiskt har stått för och ställer därför även upp i riksdags­valet, fullt medvetna om att vi än så länge får mycket färre röster där än i kommunalvalen.
Till skillnad från avhopparna i Umeå har RS på flera håll i landet rika erfarenheter av allianser med både fackligt aktiva och andra vänsterrörel­ser. När tiden är mogen är vi beredda att delta i samlande initiativ som kan leda till politiska och även parlamentariska genombrott för socialistiska idéer – under förutsättning att det representerar ett framsteg i arbetarklassens kamp.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!