”Avsätt Billström, avsätt Billström!”

2011-12-11 00:08:17


Runt 400 personer gick med i Asylrörelsens demonstrationståg i Stockholm den 3 december.

Runt 400 demonstranter trotsade regnet den 3 december  och slöt upp i den demonstration som organiserades av Asylrörelsen i Stockholm. Parollen var ”Stoppa utvisningarna”.
Asylrörelsen i Stockholm har sedan maj i år stoppat tolv utvisningar till Iran. En av de utvisningshotade, Mitra Kahrom, deltog i demonstrationen.

– Hade Sverige utvisat Mitra till Iran, hade hon riskerat förföljelse, tortyr och att döden. Men hon står här i dag i egen hög person för att exemplifiera människan bakom besluten. Människan bakom rubrikerna. Människan bakom de kronor och ören som regeringen och migrationsminister Billström vill spara in på genom att skicka fler människor till döden, sa Foujan Rouzbeh från Asylrörelsen i Stockholm.
– Men Mitran är tyvärr ett undantag. På förvaren runt om i landet finns otaliga människor som sitter fängslade i väntan på utvis­ning. Ali Mansouri, politisk flykting från Iran, är en av dem, fortsatte Foujan.

Ett annat fall som berört många, var den planerade utvisningen till Ukraina av 91-åriga och svårt sjuka Ganna Chyzhevska. Hennes dotterdotter Anna Otto var en av talarna på demonstrationen.

Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna uppmärksammade under sitt tal de 50 000 papperslösa flyktingar som idag befinner sig i Sverige och fortfarande saknar grundläggande rätt till vård. Det blir enligt Mattias allt tydligare hur ­flyktingar drabbas av högerpolitiken.
Trots inbjudan var det inget av allianspartierna som vågade ­delta för att försvara sin politik.

Anna Löfgren från hbt-socialisterna talade bl a om situationen för hbt-flyktingar i Sverige, men även i Europa och resten av världen.
Demonstrationen gick med facklor till Mynttorget invid riksdagshuset, där talkören ”Avsätt Billström, avsätt Billström!” skanderades. Hela demonstrationen gick lugnt till, trots att ett tiotal nazister försökte attackera deltagarna i demonstrationens utkant. Polisen grep även två våldsamma nazister.

Flera talare uppmanade deltagarna att demonstrera på nu på lördag den 10 december, då nazisterna planerar en stor marsch genom Stockholm.
Talade gjorde också Miljöpartiets riksdagsledamot Bodil Ceballos, Rasool Benavand från Iranska flyktingars riksorganisation, Azad Qamisloki från kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, Stefan Lindborg, ordförande Ung Vänster, Jonas Bergström från SSU och Emanuel Andersson från RKU.
RS Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!