Avstamp för nya (s)teg högerut

2017-04-12 23:15:56

foto: Anders Löwdin /Flickr CC


Dagen efter det fruktansvärda dådet i Stockholm inledde Socialdemokraterna sin partikongress i Göteborg. Den mörka atmosfär som omgav S-kongressen bidrog till att partiledningens uppfattning också blev kongressens.

Sedan Socialdemokraterna kom tillbaka i regeringsställning år 2014 har partiet tagit flera steg högerut och kongressen blev avstamp för en ytterligare skärpning av högerkursen. Visserligen fick partiledningen ändra sina formuleringar vad gäller frågan om vinster i välfärden – från att enbart begränsa vinstjakten inom skolan till att ”det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg” – men det kan S-toppen leva med. Välfärd utan vinst ryms inte i Socialdemokraternas nya paroll ”Trygghet i en ny tid”.

”Starkare försvar, fler poliser, nyanlända ska jobba, asylsökande med avslag ska avvisas. S har tagit ett stort kliv till höger och alliansen bör inte lägga hinder i vägen”, skrev Dagens Nyheter lyriskt i sin huvudledare den 10 april och fortsatte att ”Det är nämligen mycket svårt att se hur socialdemokratiska värderingar om brott, flyktingpolitik, försvar och terrorbekämpning skiljer sig från allmänborgerligt idégods.”
Den chockdoktrin som regeringen använde för att bygga nya flyktingmurar under slutet av av 2015, markerade början på en politik av ”hårdare tag” i kombination med nationalism. Militärutgifterna ökar samtidigt som arbetslösa anklagas exempelvis för att inte ha gjort sig ”anställningsbara”.
”Nu skriver vi 2017. Sverige har en socialdemokratiskt ledd regering och en barnminister som ständigt pratar om ’assistansfusk’. Hon svartmålar de funktionshindrade för att hon tycker att de kostar för mycket”, skrev Aftonbladet om hur denna nya politik slår på ledarplats den 7 april.
Istället för utlovade satsningar mot den växande ojämlikheten genomsyras socialförsäkringarna allt mer av skuldbeläggning och välfärden får stå tillbaka för mer resurser till statens hårda kärna – polis och militär. Jämsides med att den socialdemokratiskt ledda regeringen haft som högsta önskan att skapa ett klimat av samförstånd med både alliansen och ”näringslivet”. I det nya läget som uppstått efter dådet finns också nya förutsättningar till fler blocköverskridande uppgörelser.

Sedan det borgerliga systemskiftet inleddes i mitten av 1980-talet av den dåvarande S-regeringen har Socialdemokraterna gått starkt tillbaka och förborgerligats. I likhet med flertalet socialdemokratiska partier har den svenska socialdemokratin drabbats av ”pasokifiering”, ett begrepp som myntats efter den kris och kollaps som blev följden av den grekiska socialdemokratins (Pasok) högerpolitik och svek.
Att Socialdemokraterna efter att ha gjort sina sämsta val någonsin 2010 och 2014 fortsätter högerut i regeringsställning har förstärkt denna ”pasokifiering” samt gjort behovet av en nytt stort socialistiskt arbetarparti ännu mer brännande.
Kom med i Rättvisepartiet Socialisternas kamp för att återuppbygga arbetarrörelsen på en socialistisk grund – för demokratiska kämpande fack och ett nytt arbetarparti. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!