Badseger i Angered

2014-12-17 10:36:28
I måndags kom en viktig seger för bad- och gymverksamheterna i Angered på Idrotts- och föreningsnämndens sista möte för året och mandatperioden. Den rödgröna majoriteten har på Vänsterpartiets initiativ tagit till sig Rättvisepartiet Socialisternas och de protesterandes alla krav. Nämnden beslutade med sex röster mot fem att bevara och renovera baden och gymmen i Rannebergen och Hammarkullen. Nu kräver nämnden att kommunstyrelsen skjuter till pengar.

–Detta visar att kamp lönar sig och jag vill tacka för Rättvisepartiet Socialisternas underbara jobb i frågan, säger Alija Osmanovic, vikarie på Angered Arena.
Till beslut fanns två yrkanden där de rödgrönas stod mot Alliansens. KD, M och FP föreslog att båda baden stängs. I sitt yrkande argumenterade de för att följa kommunfullmäktiges ekonomiska ramar. Deras förslag var privatisering av verksamheterna. ”I första hand ser vi helst att någon annan än kommunen tar över driften”, skriver de i sitt yrkande.
V, S och MP hade tagit till sig samtliga punkter som hade lyfts vid demonstrationer, stormöten, upprop och namninsamlingar.

I sitt yrkande skriver de: ”Vi har i våra mål att öka simkunnigheten och att hitta former för att fler barn och unga ska kunna få simundervisning kostnadsfritt. Vi ser idag att Angered Arena har väldigt många besökare och vi bedömer att betydligt fler barn och unga från Angered och Östra Göteborg kommer att besöka baden om vi ska nå målen med ökad simkunnighet. Det är då inte läge att minska antalet simhallar, särskilt inte i Angered. De mindre simhallarna är för den delen bättre ställen att träna simundervisning i än de större baden”.
De fortsätter: ”Vi har i vårt arbete att jobba med folkhälsan i Göteborg. Idag är det stor skillnad i hälsa för människor i Nordost jämfört med andra delar av staden /…/ Dessutom har de tre aktuella gymmen många besökare. Idag ökar klassklyftorna och vi har stora socioekonomiska skillnader i staden. /…/ Idag är baden och gymmen viktiga sociala samlingsplatser. Hammarkullen och Rannebergen är områden med behov av lokal service och lokala mötesplatser. Här spelar våra bad och gym en viktig roll. Vi vill inte utarma stadsdelarna i nordost, vi vill satsa på dem /…/ Utgångspunkten för det ska vara att Hammarbadet och Rannebergsbadet rustas upp”.

Beslutet och beskrivningen i yrkandet är ett direkt resultat av protesterna, opinionsbildningen och det noga framtagandet av fakta från badpersonal, simlärare och gyminstruktörer. Nämndens beslut tar upp samtliga frågor som Rättvisepartiet Socialisterna och andra lyft upp, som simkunnigheten, friskvården, tryggheten, behovet av samlingsplatser, social service samt klassklyftorna.
Beslutet innebär att nämnden har tagit ett beslut om att mer pengar måste skjutas till för att klara budgeten med ökade utgifter. Det gör att kommunstyrelsen nu äger frågan om att skjuta till pengar för att möjliggöra bevarandet av bad och gym.
– Det är tydligt att kamp lönar sig. Det har varit en lång process, speciellt för oss vikarier. Nu hoppas vi på ett snabbt beslut i kommunstyrelsen och att de följer nämndens uppmaning för att slippa fortsatt ovisshet över jul och nyår, säger Tania Machicado, vikarie på Rannebergsbadet.
Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar därför alla att nu sätta samma press på kommunstyrelsen för en fullständig seger. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!