Bakom VM-fasaden: Attacker mot pensionärer och arbetare

2018-07-18 10:31:48

foto: kremlin.ru
Attacker mot de som protesterar, inskränkta rättigheter och ett förakt mot vanligt folk döljer sig bakom VM-fasaden (Foto: kremlin.ru).

Samma dag som Ryssland vann första matchen i VM med 5-0 genomförde Putinregeringen en ”pensionsreform”. Pensionsåldern höjdes med fem år för män och åtta år för kvinnor!

Svenska och internationella media har rapporterat om ett VM i ”vänliga Ryssland”.  Putins förhoppning om höjd status gav resultat. Men bakom fasaden är verkligheten en annan. Veckorna innan hölls stora studentprotester. Mitt under examensperioden vräktes studenter i VM-städerna från sina student­rum för att ge plats till poliser. I exempelvis Volgograd stängdes arbetsplatser under VM och löner drogs in.
Studentprotesterna inspirerade andra. Oberoende fackföreningar samlade på en vecka in en miljon namnunderskrifter mot ”pensionsreformen”.  Efter VM har protesterna fortsatt.  

En rad andra attacker på demokratiska rättigheter och arbetares villkor genomfördes också i skuggan av VM.
Sedan tidigare har protester med fler än en (!) deltagare varit förbjudna. Protester med en person och plakat har blivit det vanliga, ofta att de protesterande avlöser varandra. Nu har även dessa enpersonsprotester förbjudits.

Arbetsgivare har fått rätten att utvisa migrantarbetare som strejkar eller protesterar.
Nya lagar begränsar rätten till undervisning på minoritetsspråk.
Under VM deltog kosacker som hjälpstyrkor till polisen. Samma kosackstyrkor angrep i mars demonstrerande ungdomar i Moskva med piskor.
Så ser en viktig del av verkligheten bakom VM-fasaden ut.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!