Baluchistan är inte säkert

2018-03-28 11:29:26

foto: Kristofer Lundberg
Zahid Baloch är fortfarande inte frisläppt – en fruktansvärd skandal.

Den 27 mars 1948, för 70 år sedan, slogs Baluchistans befrielse ned. Åtta månader tidigare hade de vunnit sin självständighet från det brittiska imperiet. Men de pakistanska och iranska staterna dränkte friheten i blod.

Den 26 mars 1948 genomförde Pakistan truppförflyttningar till Baluchi­stan. De rörde sig in i Pasni, Jiwani och Turbat. Befolkningen reste motstånd, men den 27 mars var ockupationen och pakistans militära seger ett faktum. Baluchistans befolkning slogs ned med militär makt, massakrerades och har sedan dess levt under ockupation, förtryck och exploatering.

Trots pakistans stora och välorganiserade militära styrka har de inte lyckats kuva människors vilja till fred, frihet och självständighet. Dödspatruller genomför riktade attacker mot politiska- och människorättsaktivister, massgravar har hittats med mördade aktivister, advokater och journalister. Också lärare mördas – över 20 000 människor är försvunna, men balucherna drömmer om frihet och kampen fortsätter mot det Pakistanska tyranneriet.
Den nuvarande situationen i Baluchistan är kritisk även i dess historiska kontext. Den väpnade konflikten har förvärrats och området militariserats ytterligare i spåren av den kinesiska imperialismens inblandning och avtal med Pakistan genom CPEC. Antalet försvinnanden och funna döda med bland annat stympade kroppar har åter aktualiserats.
Baluchistan är världens farligaste plats för journalister. Det är också en av världens mest slutna platser där inga internationella människorätts- eller humanitära organisationer kan arbeta. Därför är vittnesmålen från de som lyckas ta sig ut så viktiga. 

Zahid Baloch, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och skribent för Offensiv, har spelat en viktig roll för att lyfta informationen om förtrycket i Baluchistan internationellt.
Trots den tortyr han själv har utsatts för och hotet om tortyr och död om han utvisas vägrade de svenska myndigheterna att pröva hans asylskäl. Idag sitter han i flyktingfängelse i Norge med ett utvisningsbeslut.
Rättvisepartiet Socialisterna har med hjälp av en advokat från den norska asylorganisationen NOAS överklagat beslutet. Kampen för Zahid har trappats upp. 120 internationella protester och uttalanden har ägt rum sedan Zahid flyttades över till Norge. Det norska partiet Rött har uttalat sitt stöd, liksom Socialistisk ungdom och CWI Norge som har protesterat utanför flyktingfängelset.
För fem år sedan i januari och februari 2013 dödades tre medlemmar i RS systerparti i Baluchistan – Ali Raza, Ali Hussein och Hassan Abbas – i riktade attacker från religiösa extremister, vilket tydligt visar faran för socialister i Baluchistan med hotet från både militär och islamister. 

Kampen för fred, frihet och självständighet har fortsatt under 70 år. Marxisters uppgift idag är att koppla kampen för självständighet till kampen för social rättvisa, revolution och en socialistisk konfederation i hela regionen. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!