Bankautomat för rika

2015-02-25 10:47:43
Den senaste tiden har avslöjandena haglat om de internationella storbankernas smutsiga affärer. Hur mycket kapital som storbankerna fifflar undan genom att hjälpa rika att fly undan skatter är oklart. Klart är att det rör sig om sanslösa belopp. Den brittiska storbanken HSBC beräknas exempelvis ha hjälpt till att smussla undan 800 miljarder kronor. Det motsvarar exempelvis hela Ungerns BNP eller en svensk statsbudget.
På listan över HSBC:s alla skattesmitare fanns över 100 000 personer, varav 500 svenskar.
När HSBC:s skumma affärerer avslöjades i början av februari betygade bankens vd och koncernchef Stuart Gulliver att han ”inget visste” och att han ”djupt beklagade” det hela.
Men nu har det kommit fram att Stuart Gulliver själv har använt hemliga konton i bankens schweiziska filial för att gömma sin privata förmögenhet. Omkring 64 miljoner kronor har han gömt undan på två hemliga konton. Pengarna kommer bland annat från bonusar som har betalats ut till honom när han arbetade i Hongkong.
Stuart Gulliver är inte precis en fattig person. Som bankchef har han en årlig inkomst på dryga 100 miljoner kronor. Men trots att han sedan ett par år tillbaka bor och arbetar i Storbritannien fortsätter Stuart Gulliver att hävda att han är Hongkongbo och att han är anställd av bankens nederländska filial. Allt för att slippa betala brittisk skatt.
Han är ett levande exempel på att bakom varje stor förmögenhet döljer sig ett brott.
Men tillbaka till HSBC:s skattetrixande. ”HSBC:s schweiziska del fungerade som en bankautomat för rika”, skrev brittiska the Guardian den 8 februari. In gick pengarna på hemliga konton i Schweiz. Sedan hjälpte banken till att betala ut pengarna i smyg i den valuta fuskaren önskade.
Från de hemliga gömmorna betalades det även ut pengar till såväl Tories (motsvarande Moderaterna) som socialdemokratiska Labour. Tories fick mest – dryga 60 miljoner kronor.

HSBC:s skattefuskande är dock bara toppen på ett isberg. ”Att bankindustrin hjälper till att undkomma skatt har enorma effekter på samhällen över hela jorden. Försiktiga uppskattningar av ledande forskare säger att så mycket som 60 biljoner kronor (60 tusen miljarder, eller 60 000 000 000 000 kronor) göms undan i skatteparadis och på nummerkonton. Pengar som i normala fall skulle ha bidragit till ägarnas hemländer med minst 1 600 miljarder kronor i skatt varje år”, konstaterade Sveriges Radio Ekot den 9 februari. ”Tomma lador”, eller…? ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!