Bankernas rån klär av kapitalismen

2018-10-24 10:43:21

foto: Public Domain
Europeiska storbanker har rånat skattebetalarna på lågt räknat 550 miljarder kronor.

Bara några år efter att Panamadokumeneten avslöjade att bankerna, bland annat Nordea, har varit de rikas länk till skatteparadis kommer avslöjandena om det som kallas ”Europas största skattesvindel”. Även denna gång med storbankerna som huvudaktör.

– Vi var blodtörstiga rävar som kommit in i hönshuset. Hönshuset var staten med sin statskassa, och hönshuset stod öppet på vid gavel, sa en tysk toppadvokat som valt att träda fram och avslöja affärerna i en intervju i förra veckan.
Det har beräknats att statskassorna i mer än tio europeiska länder har gått miste om lågt räknat över 550 miljarder kronor. Den tyska statskassan, som har utsatts för det största rånet, har gått miste om 320 miljarder kronor. Danmarks statskassa har rånats på mer än 21 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt 3 000 kronor per invånare i landet.

Skattesvindeln började som ett sätt att försöka slippa betala skatt på aktieutdelningen för att sedan kompletteras med extremt komplicerade upplägg som skulle dölja bluffaffärer för att ge inte bara en utan flera superrika en möjlighet att få tillbaka skatt på en och samma aktieutdelning – utan att de hade betalt någon skatt. Det förstnämnda kan beskrivas som skatteplanering i en gråzon och går under namnet cum-cum (från latinet med-med). Cum-cum handel har pågått sedan slutet av 1990-talet.
Den senare lagvidriga verksamheten kallas cum-ex (med-utan). Cum-ex tog fart på allvar när bankerna letade efter nya vinstprojekt under finanskrisen 2008-2009. Det finns inga skarpa gränser mellan cum-cum och cum-ex – oftast går de in i varandra, vilket framgår av en granskning som har gjorts av tidningar i 12 europeiska länder och som samordnats av tyska Correctiv.
I granskningen, som offentliggjordes i förra veckan, hävdas även att det finns starka skäl att misstänka att de tyska myndigheterna in i det sista drog sig för att agera (det var först år 2012 som försök gjordes att begränsa stölden) eftersom man inte vill röra en verksamhet som blivit till en ny trygg vinstkälla för bankerna när andra sinade.
Sverige har enligt granskningen inte drabbats av denna organiserade brottslighet i kritstrecksränder, men SEB ska ha hjälpt till att stjäla 1 miljard kronor från den tyska statskassan och tjänat 70 miljoner kronor på kuppen. ”Det fanns inte en storbank som inte var med”, hävdar ett vittne i granskningen.
Storbankerna sitter i förarsätet i dagens finansmonopolkapitalism.
Bankernas rån och skandaler – från lånekarusellen och plundringen av kunderna till pengatvätten och skattebrotten samt skyhöga löner och bonusar till cheferna – har sina rötter i den upptrissade vinstjakten. Det är den jakten som var nära att sluta i en finansiell härdsmälta 2008. Det var endast med hjälp av statens, skattebetalarna pengar, som en krasch undveks. Bankerna räddades av samma statskassa som de innan och därefter försöker tömma.

Bankskandalerna klär av kapitalismen. Bankerna och deras tillgångar måste omedelbart övertas av samhället. Ett förstatligande tillsammans med demokratiskt styre av bankerna skulle ge nya stora resurser för att skapa jobb, välfärd och bostad till alla samt genomföra en nödvändigt brådskande grön omställning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!