Bankernas vinst: 237 miljoner/dag

2012-11-01 16:43:10
De fyra storbankerna –Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – har hittills i år redovisat en vinst på närmare 65 miljarder kronor.
Det motsvarar drygt otroliga 237 miljoner kronor per dag under årets tre första kvartal eller nästan 7 000 kronor per invånare i landet.

Samtidigt som en varselvåg drar över Sverige redovisar de fyra storbankerna rekordvinster. Om nuvarande trend håller i sig kommer den sammanlagda årsvinsten för de fyra storbankerna att bli ca 88 miljarder kronor. Det är mer än vad grundskolan kostar under ett år. Och det är betydligt mer än de 79 miljarder som verksamheten i Stockholms läns landsting, med 42 000 egna anställda, kostar nästa år.

Bankerna tjänar idag mer än någonsin på att plundra sina kunder. Bankernas vinster kommer från dyra lån och låg eller ingen ränta till spararna.
”Överskottet på bankernas lånehantering, räntenettot på in- och utlåningen till privatpersoner och företag, landar på cirka 80 miljarder kronor”, enligt Dagens Nyheter den 25 oktober.
Samtidigt med rekordvinsterna fortsätter bankerna att göra sig av med anställda, men det ska bli mer i bonus till direktörerna samt nya miljarder till aktieägarna.

För att stoppa storbankernas plundring i skydd av regeringens politik och garantier krävs kollektiv politisk kamp för ett förstatligande av banker och finanshus.
Demokratisk kontroll och styrning av bankerna skulle skapa förutsättningar för att de tillgångar som storbankerna förfogar över kan användas till samhällsnyttiga investeringar och produktion, billiga lån och skuldavskrivning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!