Barn i kapitalismens just-in-time-system

2011-09-21 15:20:11
Det sägs att vi har kommit långt i synen på barn, men tyvärr stannar mycket av detta på papperet. Faktum är att barn är komponenter i den kapitalistiska ekonomins just-in-time-system. Under den s k valfrihetens banér står det en fritt att välja sitt barns framtid redan vid födseln – jaha, du valde en dålig skola. Vad tråkigt för er. Den där valfrihetsfanan duger bättre som disktrasa.
I Dalen har vi gott om förskolor. Fem, snart sex kommunala. Och så privatskolornas urmoder – Pysslingen, där man ställs i kön i fosterstadiet. Därtill har vi ett scientologdagis. Ja, du läste rätt. Barnen blir sedan något år tillbaka dessut­om placerade där från den kommunala kön. Det finns föräldrar som inte ens vet om att deras barn omhändertas av en religiös sekt på dagarna.
I Enskede och Stureby är det ont om förskolor. Istället för att bygga förskolor där placeras barnen hos oss i Dalen. Staden bygger inte nya förskolor om det finns lediga platser. Var dessa platser finns spelar ingen roll. Barnen i Vasastan kan bli erbjudna plats i Kista-Rinkeby. ”Alla” i innerstan vet att man då ska tacka ja till platsen, annars åker man ur kön. Man tackar ja i väntan på att en plats närmare en blir ledig.

Tillbaka till Dalen. Det som förut var en mellanbarnsavdelning har gjorts om till en 1-3 eftersom det gynnar flexibiliteten. På ett halvår har det gjorts minst 25 nyinskrivningar på en avdelning. Tänk er vilken arbetsmiljö för barnen! Det skulle vara mycket för en vuxen att bekanta sig med 25 nya arbetskamrater på så kort tid, att barnen blir avtrubbade är inte märkligt. Varken föräldrar eller personal anstränger sig för att uppbåda något större engagemang då de vet att det här är högst tillfälligt. Så fort en plats blir ledig nere i det lugna, trygga villaområdet, kommer vi inte se röken av det barnet längre. Istället kommer en ny ettåring tryckas in. Numera får man dagisplats när som helst, inte bara vid terminsstarterna. Det har säkert fördelar för arbetslivet, men sabbar totalt arbetsron på förskolorna.
De som inte slutar för att de bor långt ifrån förskolan, slutar för att omsorgen inte är bra. Den kan omöjligtvis vara bra under de förutsättningar som ges. Som kontrast till den kaotiska situationen på de kommunala dagisen, har flera här valt Franska Internationella skolan! ”Där är det ordning!”, ”Där får barnen jobba minsann”. Föräldrarna med, kan tilläggas. Avgiften är 1 260 kronor/månad oavsett inkomst för 3-5-åringar och 10 500 kronor per termin för 6-19-åringar.
Kvar på det kommunala dagiset blir ett par treåringar från Dalen som får gå med nya ettåringar från villaförorterna, ettåringar som inom kort kommer att bytas ut och sedan bytas ut igen.

Det här kan bara inte få fortgå! Se längre än enbart till en lösning för just ditt barn (flytta/byta/flytta-kedjan) och låt oss gemensamt göra uppror – för en bra generell barnomsorg för alla barn, efter den utvecklade pedagogik som nu ändå finns.

Elin Gauffin, småbarnsförälder i Stockholm och vice ordförande i RS.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!