Barnen främst, eller hur Migrationsverket…?

2011-06-09 11:12:13
Offensiv träffar Hichem från Tunisien, en av de asylkämpar som tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna har protesterat med Asylrörelsen för återinförandet av asylrätten. Nu drabbas han själv av den omänskliga asylpolitik som bedrivs av Migrationsverket.

Tunisisk polis var vad som slutligen drev Hichem på flykt från sitt hemland. På grund av sitt engagemang i och runt organisationer för mänskliga rättigheter ville polisen att han skulle ange sina kontakter.
När Hichem vägrade frös de hans tillgångar på banken. Hichem vittnar om att nästa steg skulle bli falskt åtal för något som polisen kunde köpa vittnen till, ”…det var så många andra fängslades av regimen”.
I början av 2010 kom Hichem till Sverige som asylsökande. Ganska snart träffade han en kvinna från Somalia, även hon asylsökande, och de gifte sig så småningom i moskén. Nu ­väntar Hichem på sitt tredje och slutgil­tiga beslut om utvisning. Samtidigt väntar han och hustrun på  barnet som föds vilken dag som helst.

Hichem överklagade sitt avslag via sin advokat ännu en gång när han fått veta att de väntar barn, ”…av domstolen fick jag veta att ’allt är bra i Tunisien nu, ett barn är ingen anledning att stanna’”.
Hichem säger att han inte fruktar för sitt liv om han skulle tvingas tillbaka nu, men eftersom hustrun saknar papper och p g a tunisisk asylpolitik får han inte ta med sig sin nybildade familj.
Eftesom dottern föds i Sveri­ge av asylsökande nekas hon  tunisiskt medborgarskap.
– Kanske kan jag spara ihop pengar så att jag kan åka hit 1-2 gånger/år för att träffa min dotter och fru. Det går inte.

Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!