Barnmorskor i Borås: ”Vi kan inte dela på oss!”

2011-04-27 19:29:09
Den mediciska säkerheten och personalens hälsa är ho­tad på grund av personalbristen i Borås. Det är barnmorskorna själva som slår larm i media eftersom ständiga påpekanden till chefer möts av nonchalans.

– När man går till jobbet har man en klump i magen. Vi är rädda att det ska hända något för att vi är för få med rätt kompetens, säger barnmorskorna till Borås Tidning.
Det är hela personalgruppen som står bakom larmet och påpekar att situationen förra sommaren var på bristningsgränsen. Situationen var så pressad att de kallades in titt som tätt på ex­tra pass, detta utan en skälig ersättning. Förra sommaren sak- nades det personal till mellan 50 och 70 pass.
– Att ständigt gå omkring med en känsla av att bli inbeor­drad gör att man aldrig är riktigt ledig, det ökar stressen, säger en barnmorska till Offensiv.
Barnmorskorna pekar på att de har larmat cheferna om sin ohållbara arbetssituation, men att de bemöts med att ”denna sommar blir inte värre än andra” och ”det ordnar sig”. Det har alltså inte gjorts något för att förändra barnmorskornas situation.
– Det är frustrerande att inte veta om årets sommar kommer lösas, säger hon till Offensiv.

– Det är politiska beslut som har orsakat den ohållbara situationen på landets vårdplatser. Sjukvården måste rustas upp, fler anställda behövs för att täcka behoven. Patienter och personalens säkerhet och arbetsmiljö får inte offras. Då krävs det mer resurser, säger Erkki ­Kuningas, aktiv i Rädda Vården och Rättvisepartiet Socialisterna i Mark.
RS Borås

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!