Barnmorskor larmar om extrem vårdkris

2013-02-13 11:02:00
Larmen från Stockholms barnmorskor, akutsköterskor och läkare duggar tätt.

– Vi hinner inte gå på toaletten. Du är glad – verkligen – om du hinner äta på sju minuter. Så här kan vi inte ha det längre, säger de barnmorskor i Stockholm som dragit igång en landsomfattande proteströrelse och som planerar för en demonstration.
– Läget är jätteansträngt, och om det flyter så sker det på vår och patienternas bekostnad, säger My Morin, som i sju år har arbetat som leg sjuksköterska på Södersjukhusets akutavdelning, till Offensiv.
Sedan My Morin förra fredagen riktade en svidande kritik mot det moderata landstingsrådet Filippa Reinfeldts vanstyre av sjukvården i Stockholm i TV4 Nyhetsmorgon, har hon formligen översvämmats av gratulationer från sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och patienter.
Vårdkrisen i Stockholm har blivit extrem.

– Det grundläggande problemet är den totala bristen på vårdplatser på akutsjukhusen runt om i Stockholms län. I hela västvärlden har Sverige i dag lägst antal vårdplatser per 1 000 invånare och i Sverige har Stockholm den lägsta andelen. Situationen här är alltså extrem, säger Thomas Flodin, ordförande i Stockholms läkarförening, till Svenska Dagbladet den 7 februari.
Enligt läkarföreningen skulle det krävas 400 ytterligare vårdplatser på Stockholmssjukhusen för att klara en acceptabel vård.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!