Barnmorskor ryter ifrån

2013-12-04 13:11:55

foto: Natalia Medina
För nio månader sedan demonstrerade barnmorskorna för en trygg och säker förlossningsvård, såsom bilden visar. I tisdags var det dags igen.

Barnmorskorna demonstrerade återigen på tisdagen den 3 december för en trygg och säker förlossningsvård i Stockholm.

Uppemot 100 personer deltog på manifestationen utanför Landstinget i Stockholm. Det började med en pjäs titulerad ”Nu är det nog i jul-krubban”, som på ett skämtsamt sätt visade på den svåra situation som barnmorskor dagligen möter vad gäller underbemanning och stress.
I efterföljande tal från manifestationen togs samma problematik upp.
Politikerna från Landstinget hade blivit utbjudna att tala och flera av dem kom också ut. Ingen kunde ge några konkreta svar eller lösningar.
Det beror på att de är samma politiker från samma partier som utfört en förödande politik som drabbat hela den offentliga sektorn.
Vårdsituationen i hela Sverige har blivit allt mer akut de senaste åren på grund av högerpolitikens allt aggressivare attacker på vård, skola och omsorg. Inte minst barnmorskorna har drabbats hårt.

– Just nu är det kaos i förlossningsvården i Stockholm. Planeringen av nya förlossningskliniker dränerar andra på erfarna barnmorskor, säger Eva Nordlund, leg barnmorska, medlem i strategigruppen, förtroendevald i Vårdförbundet och ledamot i Barnmorskeförbundets styrelse i pressmeddelandet inför demonstrationen.
Barnmorskornas krav, som Rättvisepartiet Socialisterna stödjer, lyder:

  • Satsa på mödrahälsovården och förlossningsvården.
  • En barnmorska per kvinna i aktiv förlossning.
  • Fler barnmorskor i mödrahälsovården, förlossningsvården och i alla beslutande organ.
  • Ta ett långsiktigt ekonomiskt ansvar vid planeringen av förlossningsvården.
  • Fler mindre b­arnmorskeledda förlossningsenheter med stöd i forskning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!