Bärplockare utnyttjade – i år igen

2012-08-01 17:37:05
500 bulgarer hamnade i läger i Mehedby i Uppland, utan vare sig jobb eller lön.

De hade utlovats arbete som bärplockare. En bulgarisk man misstänks ha gett dem erbjudandet, men det är oklart vilket bärföretag som ligger bakom.
I Mehedeby med 400 invånare ledde det stora lägret till oro bland vissa invånare. Politiker, kommunen och skogsbolaget Stora Enso som upplåtit marken, hade ­varken informerat eller hjälpt till att orga­nisera lägret. Rasister, som t ex Sverigedemokraterna, var på plats och delade ut flygblad.
Men ”Alla i området upplever inte bärplockarna som ett problem: – De kommer hit som vanliga kunder och handlar och vill ha vatten, säger Vahe Gharibyan, restaurang- och markägare i Mehedeby. Jag har bara sett att de badar… Det spelar väl ingen roll om de är svenskar eller bulgarer.”(TT).
Förutom EU-medborgare, har över 5 000 personer utanför EU fått arbetstillstånd i år, dubbelt fler än i fjol. Det viktigaste för att stoppa arbetsgivare som utnyttjar migrantarbetare är att stärka fackens insyn och makt. Alla som anställs ska ha avtalsenliga villkor och lön. I det här fallet borde Stora Enso stå för vatten, toaletter och annat som behövs i lägret.
Många av bärplockarna har nu åkt hem via Bulgariens ambassad, med skulder istället för lön.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!