Begynnande aborträttskamp i El Salvador väcker hopp

2018-03-21 13:11:02
El Salvador har en av världens striktaste abortlagstiftningar, där abort kan ge kvinnor 50 års fängelse. Nyligen har vissa kvinnor släppts fria från långa fängelsestraff efter att ha avtjänat en del av straffet. Förhoppningsvis kan detta vara ett tecken på förändring och att kampen för kvinnors rättigheter lönar sig.
Abort är totalt förbjuden i El Salvador, oavsett om kvinnans liv är i fara eller om det rör sig om våldtäkt eller incest. Det är bara fem andra länder i världen som har lika strikt abortlagstiftning; Nicaragua, Chile, Dominikanska Republiken, Malta och Vatikanstaten. I alla dessa länder har den katolska kyrkan ett mycket stort inflytande på lagstiftningen och i hela samhället. Det är också i dessa länder som flest dödsfall sker på grund av osäkra aborter.

I El Salvador fängslas inte bara kvinnor som genomgår abort, utan även kvinnor som får missfall och som får dödfödda barn. Många av dessa kvinnor döms för överlagt mord när de får missfall och straffas med upp till 50 år i fängelse.
En av dessa kvinnor är Maira Veronica Figueroa Marroquin, som dömdes för mord år 2003 efter att ha fött ett dödfött barn. Hon dömdes för att det saknades vittnen som kunde försvara hennes version av vad som hände. Maira Figueroa är idag 34 år och har förlorat 15 år av sitt liv i fängelse.
El Salvadors abortlagstiftning är omänsklig och kvinnor ska ha rätten att fatta beslut som rör deras egna kroppar. Men dessa kvinnor straffas för någonting de inte ens har kontroll över. Missfall sker av en anledning och är någonting naturligt. Att straffa kvinnor med tiotals år i fängelset för en sådan sak visar hur lite kvinnor anses vara värda.
Efter starkt tryck från den katolska kyrkan kriminaliserades abort i El Salvador år 1998. Man lade då till i konstitutionen att ”livet börjar vid befruktningen”. Sedan dess har 150 kvinnor dömts under abortlagen. Just nu är 25 kvinnor fängslade för graviditetsrelaterade komplikationer i kvinnofängelset i Ilopango. De kommer från fattiga förhållanden och de flesta är mycket unga och ensamstående.

Kvinnorättsorganisationer kämpar för att de kvinnor som fortfarande är fängslade ska släppas fria, och allt fler i El Salvador vill att lagen ska förändras. Det finns tecken på att abort kan komma att legaliseras i vissa fall, som exempelvis när kvinnans liv är i fara. Med tillräckligt mycket tryck från kvinnorättsorganisationerna och resten av folket kommer regeringen tvingas till att legalisera abort. Att vissa kvinnor har släppts ur fängelset i förtid är ett tecken på att rättssystemet vacklar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!