Bemanningsföretagen i vården gör rekordvinster

2012-06-13 15:49:50




Landstingens kostnader för inhyrning av personal från privata företag skenar och då framförallt för stafettläkare.
År 2011 betalades totalt 2,1 miljarder kronor ut. En vinstmarginal på uppåt 10 procent är inte ovanligt för bemanningsföretagen. Uppåt 50 000 kronor per vecka kan en inhyrd läkare i allmänmedicin kosta en vårdcentral. Ytterligare ett exempel på hur privatiseringarna dränerar vården på resurser.

Störst kostnader för stafettläkare ­hade region Västra Götaland med 490 miljoner kronor. Mätt per invånare var utgiften störst i Norrbotten, där kostnaden tredubblats till 145 miljoner kronor på åtta år. För bolag som Läkarjouren i Norrland är det bingo, ifjol delades fyra miljoner ut till de två ägarna. Som jämförelse kan sägas att Norrbottens landsting antar att de kan spara 7 miljoner kronor på nedläggningen av operationsverksamheten vid Kalix sjukhus.

Stora bemanningsföretag, som NGS Group och Poolia, ägs ofta ­både av enskilda, pensionsfonder och, som i fallet Poolia, av fjärde AP-fonden.
De statliga pensionsfonderna används alltså för att slussa ut pengar från vården till privata bemanningsbolag. En vinstmarginal på uppåt 10 procent är inte ovanligt för bemanningsföretagen. Uppåt 50 000 kronor per vecka kan en inhyrd läkare i allmänmedicin kosta en vårdcentral.
Under tiden drar patienterna nitlotten.
I NSD och Nordnytts reportageserie om stafettläkarcirkusen berättar Marina i Kiruna, som lider av en ämnesomsättningssjukdom, att hon ­bara i år träffat sju olika läkare. Verksamhetsansvarig på en vårdcentral i Kiruna har också berättat om hur vårdcentralen bara har råd med fyra läka­re eftersom alla är inhyrda, trots att den ordinarie bemanningen egentligen är sex läkare.
Förutom att det regionalt råder brist på läkare har, enligt läkarföre­ningen, de stora nedskärningarna inneburit ännu fler stafettläkare.
”Man får inte acceptabla arbetsförhållanden för att jobba som distriktsläkare”, säger Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening, och menar att fast anställda läkare slutar och börjar ”stafetta” istället för att slippa få allt ansvar på sig som kanske ensam läkare (NSD den 28 maj).
NSD och Nordnytt har också visat hur stafettläkare betydligt oftare anmäls och fälls av Socialstyrelsen eller Hälso- och Sjukvårdens ansvarsnämnd.
I Norrbotten ”prickades” 13 procent av stafettläkarna mot 7 procent av de fast anställda. Troliga orsaker till detta är bristen på kontinuitet, den höga arbetsbelastningen och att stafettläkarna ofta kommer till redan underbemannade arbetsplatser – men även att läkare som har misskött sig och förlorat sitt jobb alltid kan ta jobb som stafettläkare utan någon större kontroll.

Jonas Brännberg

 RS / Offensiv kämpar för ▼

  • Återinför förbudet mot bemanningsföretag.
  • Pengarna tillbaka till landsting och kommuner – låt dem rika betala.
  • Bemanning efter behoven – för bra vårdkvalitet och en dräglig arbetssituation.
  • Rusta upp vården – 200 000 nya välfärdsjobb.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!