Berlin: 40 000 röster för WASG

2006-09-20 14:53:29




I helgens regionval i Berlin den 17 september fick det nya arbetaralternativet Valalternativet för arbete och rättvisa (WASG) tre procent, motsvarande 40 600 röster. Vad gäller kandidatrösterna (i Berlin har man en partiröst och en kandidatröst) nådde WASG till och med 52 000 röster (3,8 procent).

Detta är en stor framgång för bygget av ett verkligt vänsteralternativ och visar att partiet har blivit en politisk faktor. Tyvärr räckte det inte till en plats i delstatsparlamentet, det krävdes fem procent för att få ett mandat.
Vid de samtidigt hållna kommunala valen i Berlins 12 kommuner fick WASG däremot plats i sju kommuner och totalt 14 ledamöter.

WASG:s valkampanj

WASG:s valkampanj skiljde sig stort från alla andra partier.
WASG var det enda parti som tog strid mot utförsäljningen av kommunala hyresrätter, mot tvångsarbeten för arbetslösa och nyfattigdomen.
WASG använde valkampen för att kämpa mot utvisningar av flyktingar och för att stödja arbetarkamp, till exempel protester mot nedläggningen av fabriken Bosch-Siemens-husgeråd.
I förra veckan inleddes strejken för ett kollektivavtal på Europas största sjukhus Charité i Berlin, en kamp som har aktivt stöd av WASG. (Kollektivavtalet sades upp av Berlins delstatsregering – en koalition mellan socialdemokratiska SPD och motsvarande vänsterpartiet Linkspartei.PDS – för fyra år sedan.)
Fackklubbens ordförande vid Charité var en av WASG:s toppkandidater i valet.
WASG visade under valet att man, till skillnad från Linkspartei.PDS, inte kapitulerat för kapitalismens krav på försämringar utan att man står kvar på samma sida som arbetare, arbetslösa, pensionärer och ungdomar.

Katastrofval för högern

Valdeltagandet var rekordlåga 58 procent; en misstroendeförklaring mot alla etablerade partier.
Valet i Berlin var en katastrof för förbundskansler (statsminister) Angela Merkels högerparti, CDU, som gjorde sitt sämsta val någonsin.
Även socialdemokraterna, som regerar i Berlin tillsammans med L.PDS och på riksplanet ihop med CDU, gick tillbaka vad gäller antal röster. I procent ökade dock socialdemokraterna en aning.
Valets största förlorare var emellertid L.PDS som förlorade 180 000 röster, varannan väljare, och gick från 22,6 procent till 13,4.
L.PDS skyller förlusten på WASG, som anklagas för att ha försvagat hela vänstern.
Men ansvaret för L.PDS:s tillbakagång finns att söka i den politik partiet bedrivit under de fem år man styrt Berlin.
Väljarflykten är straffet för nedskärningar, privatiseringar, löne-dumpning m m. Många väljare kände sig svikna av L.PDS, ett parti som man länge hoppades skulle försvara de lågavlönade i samhället, framförallt i östra Tyskland.
Till exempel förlorade L.PDS i sin tidigare högborg, kommunen Marzahn i östra Berlin, nära en tredjedel av sina väljare.
Det är för närvarande oklart om SPD och L.PDS fortsätter att regera i Berlin eller om socialdemokraterna (SPD) ska styra tillsammans med de Gröna som gick fram i valet.

WASG-ledningens svek

Trots enorma ansträngningar kunde WASG bara delvis fylla det tomrum som finns till vänster.
Det fanns chans för WASG att komma över femprocentspärren, men den chansen saboterades av WASG:s ledning på riksplanet.
WASG-ledningen försökte under lång tid stoppa partiets kandidatur i Berlin. Inte heller fick WASG Berlin något ekonomiskt stöd, utan samlade in pengar bland medlemmarna och sympatisörer.
Oskar Lafontaine, WASG:s gruppledare i förbundsdagen (den tyska riksdagen), uppmanade dagarna innan valet till en röst på L.PDS istället för att ge stöd till WASG.
Med en gemensam satsning kunde WASG ha tagit plats i Berlins länsparlament, vilket skulle ha gett ett starkt bidrag till att bygga upp partiet som kämpande alternativ i hela Tyskland.
WASG-ledningens svek kommer av att man vill att partiet går samman med L.PDS under våren 2007.

Nytt vänsterparti

Behovet av ett nytt vänsterparti är stort, men ett sådant parti kan inte byggas om man driver en politik som L.PDS i Berlin.
WASG i Berlin kräver en öppen och demokratisk diskussion inom partiet om på vilka politiska grunder det vänsterpartiet ska vila.
Socialistiskt Alternativ (SAV) – sektion av CWI och RS:s systerparti, spelade en viktig roll i WASG:s valkampanj och WASG:s lista toppades av SAV-medlemmen Lucy Redler.
Tre av WASG:s nyvalda kommunfullmäktigeledamöter är också med i SAV.
SAV:s medlemmar kommer att fortsätta att bygga WASG och arbeta för att det partiet blir ett kämpande arbetaralternativ mot högerpolitik och klassorättvisor.

Protestdag 21 oktober

Nästa steg i kampen kommer att bli den 21 oktober. Då planerar tyska LO att genomföra stora demonstrationer mot regeringspolitiken. WASG kommer att mobilisera sitt eget material och sätta press på fackföreningar att mobilisera på allvar.

Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!