Berts parasitära ”asylimperium”

2015-07-22 14:44:18

foto: wikimedia commons / Skoda Auto Sverige
Bert Karlsson – den värsta flyktingprofitören.

Privata bolag som driver tillfälliga flyktingboenden får allt mer pengar av Migrationsverket eftersom staten inte bygger tillräckligt med egna boenden.
Bert Karlssons ”asylimperium” får överlägset mest pengar och har fakturerat ett tre gånger så stort belopp som motsvarande period i fjol.

Dagens Nyheter (DN) har tagit del av Migrationsverkets preliminära halvårsbokslut, som visar på att de sju bolag som har fakturerat Migrationsverket på störst belopp har ökat sin fakturering med 147 miljoner kronor mer första halvåret i år jämfört med motsvarande period i fjol.
Allt för många kommuner vägrar att ta ansvar genom att bygga bostäder och därmed får svaga grupper i samhället – inte minst flyktingar – allt svårare att finna boende. Antalet flyktingar som har fått permanent uppehållstillstånd men som tvingas att bo kvar i Migrationsverkets anläggningsboenden ökar för varje år – hela 10 290 personer i fjol.
Förutom bostadsbristen i kommunerna är det statens kortsiktiga ekonomiska mål som förhindrar att det byggs tillräckligt med boenden för asylsökande. När antalet asylsökande ökar tvingas Migrationsverket att istället i allt större utsträckning upphandla dyra tillfälliga anläggningsboenden av privata aktörer.

Den före detta partiledaren för det nu nedlagda rasistiska Ny demokrati Bert Karlsson är störst bland flyktingprofitörerna. Hans bolag Jokarjo AB fick 130,9 miljoner kronor av Migrationsverket under perioden januari till maj 2015 – en tredubbling från i fjol då bolaget fick 45 miljoner kronor till och med juli.
År 2013 hade Jokarjo AB en vinstmarginal på 8,1 procent. Med dagens omsättning skulle alltså vinsten uppgå till otroliga 25,1 miljoner kronor. År 2012 utgjorde vinsten i Jokarjo AB blott en fjärdedel av de totala vinsterna som Karlsson plockade ut ur alla hans bolag inom flyktingbranschen, enligt Sveriges Radio P4 Skaraborg den 14 oktober 2014.
– Övervinster ska man aldrig hålla på med, kommenterar Bert Karlsson provocerande i DN.

Det ökända välfärdsföretaget Attendo, som ägs av riskkapitalbolaget IK Investment Partner, är näst störst i asylbranschen. Första halvåret fick bolaget 41,5 miljoner kronor av Migrationsverket, en ökning med nästan tio miljoner kronor från i fjol.
Sverigedemokraternas och numer även i viss mån de borgerliga partiernas tal om flyktingar som kostnader döljer de verkliga bovarna. Det är inte flyktingarna som tar pengar. En vuxen asylsökande kan som mest få 71 kronor i dagersättning.
Däremot kan Bert Karlsson och andra privata profitörer plocka ut tiotals miljoner kronor i vinster, skattepengar som är avsedda för och borde gå till att möta flyktingarnas behov av anständigt boende.
Staten behöver investera i fler boenden med hög kvalitet dels för att spara pengar på flyktingprofitörernas vinster men inte minst för att öka möjligheten till inflytande och ett anständigt liv för dem som tvingas att fly krig, förtryck och fattigdom. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!