Beslutsam ockupation av BB

2017-02-08 14:57:08

foto: Andrew Herbert
Ockupationen av Sollefteå BB får starkt stöd i hela landet.

Att kliva in genom entrén till Sollefteå sjukhus var som att ta sig några år tillbaka i tiden till ockupationen av sjukstugan i Dorotea. Samma lugn och beslutsamhet.

I Sollefteå, precis som i Dorotea har man ett massivt stöd från allmänheten och företagen på orten. I Sollefteå har man också varit i kontakt med Dorotea för tips och idéer.
Vi talade med Jenny, en av ockupanterna, som berättade vad en läkare sagt. Enligt denne var det enda läkarna fick göra om en kvinna kom in akut med utomkvedshavandeskap eller någon annan allvarlig komplikation att stabilisera läget och sedan skicka patienten vidare till Sundsvall.
– De flesta överlever en sådan transport, men inte alla. Landstingspolitikerna leker alltså med patienters liv.
Enligt en undersökning i Finland är risken att dö för en för tidigt född baby sex gånger högre om hen förlöses utanför ett sjukhus. Enligt professor Mika Gissler i Helsingfors är det inte otryggt att föda på ett litet sjukhus om det finns back-up att få i händelse av komplikationer. Risken för komplikationer vid en normal förlossning är dubbelt så hög om barnet föds utanför ett sjukhus.

Blivande mammor i Sollefteåområdet hänvisas nu till BB i Sundsvall eller Örnsköldsvik. I Sollefteå föds ca 350 barn/år, men i Sundsvall och Örnsköldsvik får man ingen extra förstärkning för att klara fler förlossningar.
En annan ockupant som jag talade med sa att vi har stolta kamptraditioner i Ådalen och arbetarrörelsen.
– Det var med kamp vi uppnådde vad vi nu har, och nu måste vi återuppliva våra kamptraditioner för att behålla vad vi uppnått.

När vi gick satt Jenny och skrev på ett meddelande som skulle skickas runt Sverige och kanske även Europa med en docka som man hoppades skulle få lifta med busschaufförer eller lastbilsförare. Naturligtvis är dockan skänkt av ett företag i Sollefteå och dockans kläder av ett annat. I Sollefteå räknar man med att exemplet därifrån kan komma att sprida sig allt eftersom de ekonomiska tumskruvarna dras åt allt mer runt om i landet.
Rättvisepartiet Socialisterna ut-
talade på den gångna helgens partistyrelsemöte sitt fulla stöd för ockupationen, som innebär ett sporrande exempel och symbol för den vårdkamp som nu krävs i hela landet för en kraftigt upprustad vård utan vinstintressen.

I partistyrelsens diskussion om vårdkrisen underströks också att det underskott som Västernorrlands landsting brottas med borde utmynna i krav på statligt stöd. De resurser som skulle kunna garantera en god och likvärdig vård i hela länet skulle bara motsvara en liten del av den sjuka mångmiljardrullning till militär upprustning som krävs av Nato och som både Alliansen och regeringen förbereder. Samtidigt kommer återigen hundratals miljarder att delas ut till bankernas och storföretagens aktieägare även denna vår, i ett Sverige där de rika får allt de pekar på. Kampen för vården måste bli en central del av kampen för en helt annan och socialistisk fördelningspolitik. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!