”Besvara varje våldtäkt”

0000-00-00 00:00:00
Elevkampanjen och Rättvisepartiet Socialisterna arrangerade torsdag 16 mars en manifestation tillsammans med flera lokala föreningar mot den andra våldtäkten på unga flickor i Husbybadet på ett år.
Uppåt 100 personer deltog i den lyckade protesten, som uppmärksammades av bland annat ABC, Radio Stockholm och flera lokaltidningar.

– De här händelserna har skrämt ungdomar och föräldrar från att bada. Nu måste vi reagera, inledde Arne Johansson från Rättvisepartiet Socialisterna Norra Stockholm.

Vägra Kallas Hora

Lina Westerlund, medlem i Elevkampanjen och RS, berättade om vad kampanjen Vägra Kallas Hora gör för att stoppa sexuella trakasserier bland ungdomar, och hur våldtäkter och könsroller är starkt sammankopplade med det kvinnoförtryckande samhället.
– Kvinnor som drabbas måste få vård och skydd. Vi hoppas att alla som behöver hjälp kontaktar kvinnojouren, sa Saida Honoye från Systerjouren Somaya som bedriver verksamhet på 23 språk i norra Stockholm.
Leif Larsson från Lärarförbundet underströk behovet av fler utbildade trygga vuxna i skolan.

"Besvara varje våldtäkt"

– Det sker 55 våldtäkter varje dag. Varje våldtäkt måste besvaras med ilska och kamp. Kvinnors rörelsemönster har begränsats. Nu står kampen om badhuset, sa Elin Gauffin, Rättvisepartiet Socialisterna.
Hooman Anvari från Husby Unite talade om mäns ansvar och efterlyste en lokal handlingsplan för kvinnofrid, medan Nagat Abubakar från föräldrarådet på Dalhagsskolan underströk behovet av föräldraengagemang i skolan. Gunilla Buhr, vänsterpartist i stadsdelsnämnden, uttalade också sitt stöd för demonstrationens krav.
Rättvisepartiet Socialisterna har lämnat in ett medborgarförslag till stadsdelsnämnden med krav på ökad säkerhet i badhuset, temadagar i skolorna, självförsvarsutbildning för tjejer, förlängt kontrakt och mer stöd till Lugna gatan och nattvandrare och ökat stöd till Systerjouren Somaya.
På stadsdelsnämndens öppna timma senare på kvällen diskuterades förslagen.
– Det finns en stolthet för badet, som husbyborna har kämpat för, förklarade badhuschefen Robert Sköld.
– Det var fem personal i badhallen när det hände. Det känns frustrerande att det händer trots att vi har så bra bevakning.
Robert Sköld pratade om förstärkt belysning, kameraövervakning, utbildning av personalen och möjligheten att ordna självförsvarskurser i badhuset i samarbete med skolan och stadsdelsnämnden – ett svar på Elevkampanjens och RS förslag.

Handlingsplan

– Kista har en handlingsplan för kvinnofrid som sorterar under lokala Brottsförebyggande rådet, påpekade tjänstemannen Ulrika Axelsson, som också berättade om ungdomsmottagningens verksamhet.
– Ett besök på ungdomsmottagningen i nian är alldeles för sent, svarade Nikolaj Cyon från RS.
Medborgarförslaget från RS kommer nu att beredas och sedan behandlas av stadsdelsnämnden.

Sebastian Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!