Biljättarnas dödliga fusk

2018-02-07 16:33:59

foto: Wiki/Commons


Dieselgate rullar vidare. Biljättarnas dödliga fusk tog inte slut med avslöjandena om att Volkswagen (VW) byggt in manipulationsanordningar i sina bilar för att de skulle framstå som om de släppte ut ”ren” diesel. Långt innan dessa avslöjanden i USA 2015 hade anställda på VW larmat om fusket. Men VW:s direktörer tystade visselblåsarna och i skydd av affärshemligheten, de styrande i Tyskland och EU fortsatte fusket.
Fifflet och efterföljande miljardböter var ett hårt slag mot landets bilindustri i allmänhet och VW i synnerhet. En av tio bilar som säljs i världen kommer från VW-koncernen, som utgör en del av den tyska kapitalismens grundpelare. Det var därför inte förvånande att den dåvarande tyska regeringen – en koalition mellan socialdemokratiska SPD och förbundskansler Angela Merkels högerparti CDU/CSU – såg avslöjandet som en nationell tragedi.
Från regeringens sida följde operation desinformation och uttalande som hävdade att bilindustrin som helhet, inklusive VW-koncernen, var helt ren. ”Den aktuella incidenten är inte på något sätt symptomatisk för tysk bilindustri – och inte heller för VW”, hette det från regeringshåll 2015-2016. Till saken hör att den tyska billobbyn överbefolkas av före detta ministrar och höga regeringstjänstemän.
Ett exempel är VW:s chefslobbyist Thomas Steg som tidigare jobbade på regeringskansliet.
Nu har denne Thomas Steg tillfälligt stängts av efter att det avslöjats att VW, BMW och Daimler fortsätter att fiffla och mörklägga dieselavgasernas hälso­risker; “Bilindustrin har ingen moral”, tvingas till och med tyska Der Speigel erkänna efter de nya avslöjandena om att biljättarna har testat avgaser på apor och människor i sina strävanden att motbevisa Världshälsoorganisationens (WHO) beslut om att klassificera dieselutsläpp som cancerframkallande. Som vanligt skyller bilindustrin och regeringen igen på ”enskilda människors felbedömningar”.

På en konferens som den tyska bilindustrin nyligen anordnade i Berlin var den tillförordnande trafikministern Christian Schmidt från CSU (CDU:s bayerska systerparti) hedersgäst och huvudtalare. I det tal som Schmidt höll blev de nya avslöjandena till “nya utmaningar”. I slutet av sitt tal påminde han dessutom de församlade direktörerna om “att de nya saker som har uppdagats (testerna på apor och människor)” inte var något att oroa sig över eftersom “jag trots allt också är minister för djurens välfärd”. Osmakligt var bara förnamnet. I Tyskland sitter staten och kapitalet bokstavligen i samma bil. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!