Billströms rasism: “Nya Sverigedemokraterna” nästa paroll för M?

2013-03-18 13:58:39

foto: Ali Utku Selen
Migrationsverkets enheter fick 4 550 kronor per utvisning.

Moderaternas flirt med fördomar och rasism fortsätter. Tobias Billström är den som ska värva SD-röster till M och samtidigt avleda den växande kritiken mot regeringens högerpolitik.
Samtidigt avslöjas att Migrationsverkets enheter får 4550 kronor som bonus för varje utvisning.

Billströms öppna rasism handlar om minst tre utspel på kort tid:
  • Billström säger till DN att de som gömmer flyktingar är "landsmän som inte alls är blonda och blåögda".
  • I samma veva går han till attack mot det som redan är beslutat – att gömda ska kunna gå på gymnasiet.
  • För en månad sedan var Billströms budskap “att volymen måste sänkas vad gäller både asylinvandring och anhöriginvandring”.
Detta sker samtidigt som REVA-politiken att öka takten i utvisningarna trappas upp och möts av protester.

Metro avslöjade Migrationsverkets bonussystem:
“För varje person som utvisas får Migrationsverkets enhet 4 550 kronor i extra budget.”
Om en utvisningshotad gömmer sig får enheten däremot inga extrapengar. Metro kunde därför också berätta hur en kvinna lurades till Migrationverket och där greps av polis. Hon utvisades till Iran och är nu försvunnen.
REVA-kontrollernas rasprofilering skapade en motreaktion. Tusentals deltog i snabbt organiserade demonstrationer.  Polisen tvingades att backa från en del av kontrollerna i tunnelbanan. Men jakten på papperslösa har inte upphört, lika lite som rasism och fördomar inom stat och polis.

I SVT:s Agenda på söndagskvällen försvarade Fredrik Reinfeldt tvångsutvisningarna av papperslösa. Precis som justitieminister Beatrice Ask tidigare gjort.
Författaren Jonas Hassen Khemiris personliga brev om polisrasism – “jag önskar att du hade varit med mig i polispiketen, Beatrice Ask” – fick starkt gensvar och blev den mest lästa artikeln på dn.se.
Att det finns en stark opinion för rättigheter för gömda och flyktingar gör att regeringen och Moderaterna till viss del måste hålla tillbaka den värsta rasismen. Billström tvingas dementera och “be om ursäkt” – men riktningen är deras politik är det ingen tvekan om.
Både Billström och Reinfeldt vill skapa en bild av att miljontals människor världen runt är på väg till Sverige.
Att “Sverige inte har råd” vill de visa med sin egen högerpolitik: Arbetslösheten stiger och en ny våg av nedskärningar drabbar sjukvården landet runt; Pensionärer, arbetslösa, sjuka, har fått sämre villkor och arbetsvillkoren försämras.

Sverigedemokraterna har länge pratat om “massinvandring” av flyktingar. Sanningen är att av de 111 000 som fick uppehållstillstånd i Sverige 2012 var 17 000 flyktingar, d v s 15 procent. Av resten är de flesta arbetskraftsinvandrare och anhöriga till svenskar.
Men varför tvingas människor på flykt? Och varför försöker flyktingar som fått nej av migrationsverket desperat att undvika utvisning, till priset av en tillvaro utan bostad, rättigheter och ett riktigt jobb?
Kriget i Syrien tvingat en miljon människor att lämna landet och mångdubbelt fler är på flykt inom landet. Av dessa kommer en ytterst liten minoritet till Sverige. Det totala antalet asylsökande i Sverige väntas enligt Migrationsverket öka från 35 000 per år de senaste åren till 54 000 i år.
Att människor tvingas fly – och är livrädda att utvisas – beror på krig, diktaturer och miljökatastrofer.
Moderaternas utspel handlar om nästa val. Högeralliansen har allt större problem.
Bilströms utspel understryker hur viktigt det är att koppla samman kampen för flyktingamnesti med kritik och motstånd mot hela högerpolitiken. Sverige har inte brist på resurser – landets BNP är idag i stort sett dubbelt så stor som för 20 år sedan. Till bankvinster, de stora aktieägarna och nya JAS-plan står obegränsade belopp till förfogande.
Arbetare, fackföreningar och den politiska vänstern måste ta strid mot försöken att splittra. Det behövs gemensam kamp för flyktingars och gömdas rättigheter, för bostadsbyggande och upprustad vård, mot privatiseringarna och hetsen mot sjuka.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!