Onsdag den 18 mars klev flera maskerade män in på restaurangen Vår krog på Vårväderstorget i Biskopsgården, Göteborg, och öppnade eld med automatvapen. Tio personer skadades allvarligt och två personer bragtes om livet. De som dödades var två män, 20 och 25 år gamla, hemmahörande i stadsdelen.
Skotthålen syns fortfarande genom restaurangens vägg och ger en brutal påminnelse om kvällen för de boende i området och vilken verklighet de lever i. Detta är den andra skottlossningen på samma torg på kort tid. Den 30 januari ägde den första rum.
Polisavspärrningar, ljus och blommor är vad som nu tydligast utmärker torget då boende så gott det går försöker att återgå till vardagen.
Den socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven kom på fredagen till platsen för skottlossningen med ett stort pressuppbåd, där vänner och familj till dem som miste livet och skadades hade samlats. Stämningen blev snabbt hätsk. Statsministern mötte hård kritik av de boende.
– Den dagen du kommer hit och lägger en blomma av ditt hjärta, då kan du få respekt. Men nu kommer du omringad av kameror. Det här är våra vänner, vet du ens namnet på de döda?, frågade en ung man som drog applåder. Statsministern vände och tog pressen med sig för en presskonferens.
– Hur många ska dö innan ni agerar? ropade en annan efter Löfven.
Biskopsgården är en stadsdel i sorg, ilska och som bär på en stor besvikelse, vilket blev tydligt under statsministerns besök. Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna har styrt staden i 20 år och Göteborg är ett socialdemokratiskt skyltfönster. Men under S-styret har klassklyftorna ökat och staden slitits isär.
Resultatet av nedskärningar, arbetslöshet och bostadsbrist ser vi tydligast i stadens förorter. Skottlossningarna är ett resultat av sjunkande skolresultat, nedlagda fritidsgårdar och trångboddhet. Ett resultat av ett samhälle där unga har tappat tron på möjligheterna till att få ett arbete, där klasstorlekarna har ökat och inte kan ge alla elever det stöd de behöver, där trånga lägenheter och stängda fritidsgårdar har förpassat unga till torg och trappuppgångar, där de enda som bjuder in dem i värme och gemenskap och möjligheter att tjäna pengar är de kriminella gängen.
– Känslan av otrygghet är det värsta. Det handlar inte längre om gänguppgörelser. Drogkriget har tagit sig in bland vanligt folk, bland barnfamiljer och drabbar nu hela stadsdelen. Det är fruktansvärt, säger en småbarnsmamma som vill vara anonym.
– Jag bor ju här, jag passerar torget varje dag och vill inte utmärka mig, säger hon.
Tre män har efter händelsen häktats misstänkta för grovt vapenbrott och kan ha koppling till morden. Då de greps fann polisen två kalashnikovs (AK-47, automatvapen) i bilen, enligt poliskällor i media.
På lördagen samlades omkring 100 personer på Vårväderstorget, på initiativ av Kommunistiska Partiet, under parollen ”Efter skotten, satsa på förorten”. Inger Johansson pekade helt riktigt ut nedskärningspolitiken som våldets orsak.
Rättvisepartiet Socialisterna har i flera år kämpat mot den sociala nedrustningen. När vi tillsammans med andra kämpade för Biskopsgårdens folkhögskola, demonstrerade mot stängningen av Folkets hus, strejkade mot skolnedskärningar, protesterade mot stängningen av fritidsgården G-Spot och ockuperade för öppnande av fler fritidsgårdar har vi hela tiden varnat politikerna för vad utvecklingen kan komma att leda till. Idag blir den brutala verkligheten än tydligare.
Att stadens politiker blundat för frågan om trygghet och välfärd gör dem till direkt medansvariga för våldet, skotten och de personliga tragedier som det har medfört. ■