Björklund vill ha skolk i betyget

2010-09-30 15:09:10
Utbildningsminister Jan Björklund har föresatt sig att lösa skolans alla problem. Det senaste problemet att lö­sa är skolket. Det löses enkelt genom att skriva in i be- tyget hur mycket en elev har skolkat. Enkelt eller hur? Att ingen har tänkt på det förut!

I den grå forntiden, innan grund­skolan genomfördes, framgick antalet frånvarotimmar, giltiga såväl som o­giltiga, i betyget. Det togs bort för att det inte fyllde någon funktion, lika li­tet som det kommer att göra nu, vad än Jan Björklund eller någon annan tror.
Elever som skolkar gör det av nå­gon anledning. När de bestämmer sig för att inte gå på en lektion tänker de inte på konsekvenser längre fram, t ex när betyget kommer. Skolkar gör man för att man inte orkar med situationen där och då. Orsakerna kan vara många och det är dessa man måste reda ut.
Det hjälper definitivt med mer personal i skolan, som Lärarförbundet framhåller, framför allt behövs mer elevstödjande personal, skolsköterskor, kuratorer, elevstödjare m m.

Vilka elever är det som skolkar? Det är främst de som kommer från familjer som av någon anledning känner sig utanför samhället. Skolan är en medelklassens bastion. Känner man sig inte hemma där är det en lätt utväg att hålla sig borta därifrån.
Skolket är inte bara ett skolproblem. Visst kan skolan behöva ändra sig, men framför allt behövs en förändring i samhället utanför skolan. Skolproblemen är inte isolerade från samhället utanför, utan speglar samhällsproblemen i stort.
Man löser inte samhällsproblemen med att införa en anteckning i betyget att elev NN har skolkat XX antal timmar.

Den nuvarande regeringen har genomfört stora förändringar inom skolans område enligt Jan Björklunds uppfattning, inte enligt någon pedagogisk forskning. Ska man genomfö­ra förändringar måste man analysera vad som är fel, det görs inte i dag.
Tyvärr följer S i samma fotspår.

Sigbritt Herbert
Medlem i Lärarförbundet

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!